Ajánló

Nekimegy a német kormány az AfD-nek

Egyre több fejfájást okoz a német jobbközép „uniópártoknak” (CDU–CSU) a bevándorlásellenes, tőlük jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) megerősödése.

A párt nagy szerepet vállal a közelmúlt migrációellenes tüntetéseiben, és komoly kihívót jelent az októberi bajor tartományi választásokon is. Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor CSU politikusa tegnap a Dpa német hírügynökségnek azt mondta, az AfD szembehelyezkedik a német állammal, hiába állítja magáról, hogy demokratikus erő. Álláspontja szerint a párt radikalizálódott a menekültválság 2015-ös kitörése óta. A Bundestagba tavaly bekerült párt tevékenysége „rémisztő”, parlamenti politizálását hevesség és dühkitörések jellemzik, képviselői még az ügyrendi vitákba is olyan indulatossággal vetik bele magukat, mintha a szövetségi köztársaság felszámolásáról lenne szó – közölte.

Az AfD-re hivatkozva támadják Hans-Georg-Maaßent, a német Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét is, aki nemrég arról nyilatkozott, hogy a német sajtó tudatosan tájékoztathatta félre az embereket a chemnitzi gyilkosságot követő tüntetések kapcsán, ugyanis erősen megkérdőjelezhető a külföldiek elleni hajtóvadászatokról szóló videók hitelessége. Maaßent most azért bírálják, mert az elmúlt öt évben ötször tárgyalt AfD-s vezetőkkel – igaz, ez jelentéktelen ahhoz képest, ahányszor a hagyományos nagy pártok politikusaival egyeztetett, de a német politikában láthatóan más megítélés alá esnek. Amint az Index cikkéből is kiderül, az AfD a héten beszélt arról, hogy csak tavaly 447 gyilkosságot követtek el Németországban illegális migránsok. A portál rámutatott, a szám helyes, igaz, a bűnelkövetők nagy része legálisan tartózkodott az országban, de valóban bevándorló. A külföldiek aránya a bűnelkövetők között jóval magasabb, mint a társadalmi arányuk. Egy AfD-s képviselő azt mondta, pártja előbb megkapta az adatokat, mint hogy a hivatal nyilvánosságra hozta volna azokat.