Ajánló

Nálunk is létezik beutazási tilalom

Répássy Róbert: A jogi helyzet egyértelmű, a hálapénz bűncselekmény

Az új polgári törvénykönyvvel kapcsolatban még nem gyűlt össze annyi tapasztalat, hogy komoly következtetéseket vonhassunk le, de a tárcának feladata, hogy figyelemmel kísérje az új törvények hatályosulását - mondta a Magyar Hírlapnak Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. 

Répássy Róbert hozzátette, elsősorban az újításokat kell nyomon követni, az új Ptk.-ban ilyen például a közösségek méltóságának polgári jogi védelme. „A vonatkozó passzus alapján egy megsértett csoporthoz, felekezethez, nemzetiséghez tartozó személy indíthatna pert. Azonban számomra meglepő módon, eddig semmi jelét nem látjuk annak, hogy élne valaki ezzel a jogvédelmi eszközzel. Ez jelenthetné a gyűlöletbeszéd visszaszorulását, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet” - jegyezte meg az államtitkár. Szerinte a Btk. esetében is az újításokat érdemes figyelembe venni, mint például a korrupcióval kapcsolatos tényállásoknál a korrupció önkéntes feltárására vonatkozó új szabályok alkalmazását, amelynek keretében korlátlanul enyhíthető vagy akár mellőzhető a büntetőjogi felelősségre vonás.

Azzal kapcsolatban, hogy a korrupcióval összefüggésben van már lehetőség úgynevezett közérdekű bejelentésre is, emlékeztetett, minden munkahelyen, de főleg az állami szervezeteknél, kijelölnek olyan integritásfelelősöket, akiknek a dolgozók elmondhatják, ha ilyen eset a tudomásukra jut. Másrészt az alapvető jogok biztosa is fogad anonim bejelentéseket. Idén az ombudsmanhoz október végéig 270 bejelentés érkezett, és ezeknek negyven százaléka megalapozottnak bizonyult, tehát valamilyen eljárás minden egyes adott ügyben indult - hangsúlyozta az államtitkár. Ezen kívül létezik a bejelentő-védelmi ügyvéd funkciója is, akinek az ügyvédi titoktartásra épülő segítségét vehetik igénybe a bejelentők.

A hálapénzzel kapcsolatos szabályozásról Répássy Róbert közölte, a minisztérium összegyűjti a javaslatokat, amelyek szerepelhetnek egy soron következő módosítási csomagban, ha a tárca indokoltnak tartja az adott indítványt. Az államtitkár szerint a jogi helyzet egyértelmű, a hálapénz bűncselekmény, különösen abban az esetben, ha ezt feltételül szabják a kötelesség teljesítéséhez. „Semmilyen munkáltatói intézkedés nem menti fel az orvost vagy egészségügyi dolgozót azon tilalom alól, hogy nem kötheti munkájának elvégzését hálapénzhez” - hangoztatta Répássy Róbert.

Egy esetleges magyar kitiltási törvényről az államtitkár azt mondta, az Országgyűlés már elfogadott egy módosítást a vámjogszabályokkal összefüggésben, de új idegenrendészeti vagy beutazási tilalmat nem vezetett be. „Bármely politikai szándék csak a jelenlegi jogszabályi keretek között képzelhető el. Emlékeztetnék a hazánkban tervezett fajvédő konferencia amerikai előadójára, akinek esetében beutazási tilalmat rendelt el a belügyminiszter. Most is létezik tehát beutazási tilalom, ahogy van Amerikában is, csak az amerikaiak ezt máshogy csinálják” - jelentette ki az államtitkár.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom