Ajánló

Nagyhatalom lett az ország az autóiparban

Az Audi valamennyi modellsorozatánál elérhető lesz az elektromos változat, és ilyen járművek a konszern egyik leginkább innovatív vállalatánál, a győrinél is készülnek

Az Audi konszern meghatározó gyára lett a győri Audi Hungaria, ahol a jövőben elektromos meghajtású modellek is készülnek. Az év végére rekordot dönthet az autóipar a nemzetgazdaságban.

Szijjártó 20180921
Szijjártó Péter: Magyarország szakmai mellett emberi értékeket is fel tud mutatni (Fotó: KKM - Kovács Márton)

Magyarország európai autóipari nagyhatalom lett – mondta tegnap Győrben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Audi Hungária Zrt. alapításának 25. évfordulóján rendezett ünnepségen. Elmondta, hogy tavaly az autóipar termelési értéke elérte a nyolcezermilliárd forintot, az idei év első hat hónapjában pedig hét százalékkal nőtt 2017-hez képest, s ha a növekedés ilyen ütemben folytatódik, ez év végére is rekordot dönthet az autóipar a nemzetgazdaságban. Beszélt arról is, hogy Magyarország az elmúlt években gazdasági, politikai és emberi értékeket is fel tudott mutatni, amelyek révén versenyképes és vonzó befektetési cél lehet. „A politikai stabilitás a védjegyünk lett” – fogalmazott a távirati iroda tájékoztatása szerint, majd hozzátette, hogy jelenleg Magyarországon van Európa legrugalmasabb munkaerőpiaci szabályozási rendszere, itt a legalacsonyabbak az adók és német mintára bevezették a duális képzést. A miniszter hangoztatta, hogy ma Magyarország erős, büszke és az európai növekedés motorját jelentő közép-európai együttműködés legfontosabb országa, amiben szerepe van azoknak a vállalatoknak is, amelyek a magyar emberekbe helyezték a bizalmukat. Az ­Audi Hungariánál megkezdődött az új Audi Q3 modell gyártása, és a jövőben elektromos meghajtású autók is készülnek Győrben – közölte tegnap Bram Schot, az AUDI AG igazgatótanácsának megbízott elnöke. Hangsúlyozta, hogy az Audi Hungaria Kft. a konszern meghatározó oszlopa, valamint a magyar járműipar legnagyobb beruházója és munkaadója. Mint mondta, 2025-ig az Audi valamennyi modellsorozatában elérhető lesz az elektromos változat, és az Audi Hungariánál is készülnek ilyen járművek. Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: az évek során a világ egyik legnagyobb motor-, és az egyik leginnovatívabb járműgyárává fejlődtek.

Borkai Zsolt polgármester azt mondta, hogy nemcsak családok ezreinek ad megélhetést az Audi Győrben, hanem élen jár a társadalmi felelősségvállalásban is. A vállalat Győr stratégiai partnere, az iparág és a régió gazdaságának húzóereje – hangsúlyozta.