Ajánló

Merkel is belátta, hogy helyben kell segíteni a menekülőket

„A világ legveszélyesebb migrációs csomagja”

„A hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek, ez a 2015-ös menekülthullám tanulsága” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden a berlini Global Solutions Summit nevű világpolitikai konferencián.

Hangsúlyozta, a védelem mellett a nemzetközi fejlesztésre is költeni kell a válságok megelőzése és a stabilitás fenntartása érdekében, ezért is adta Németország az egyik legnagyobb hozzájárulást a Szíria megsegítésére a napokban Brüsszelben tartott nemzetközi adományozó konferencián. „Nem azt csináltuk rosszul, hogy egy humanitárius szükséghelyzetben befogadtunk embereket, hanem azt, hogy korábban nem figyeltünk fel arra, hogy ezek az emberek kilátástalan helyzetbe kerültek, és a nyomorúság, a szükség, a létbiztonság fenyegetettsége miatt embercsempészekre bízták magukat, és ezért sokan meg is haltak” – fogalmazott. Olaszországban közben újabb civil hajó miatt alakult ki konfliktus, hosszas huzavona után ugyanis Lampedusa szigetén tegnap kiköthetett, azonban azonnal lefoglalták, a legénysége ellen pedig vizsgálat indult illegális migráció segítése címén. Minderre azt követően került sor, hogy Matteo Salvini belügyminiszter a migránsokat Olaszországba szállító hajók ügyeit követő hatósági munkacsoportot állított fel. Salvini rámutatott: a Mediterranea az „emberkereskedők cinkosaként” migránsokat vett fedélzetére, hiszen közelebb volt Afrikához, mégis Olaszország felé indult el. Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár tegnap a közmédiában beszélt az Európai Bizottság (EB) jogi szolgálatának jelentéséről, amely érvényesítené az ENSZ migrációs paktumát az EU-ban. Mint mondta, Brüsszel titokban a világ legveszélyesebb migrációs csomagját akarja kötelezővé tenni. Eközben Takács Szabolcs uniós ügyekért felelős államtitkár tegnap Brüsszelben a tagországok általános uniós ügyekről szóló ülése után arról beszélt: az EB hiába próbálja elhitetni azt, hogy a migrációs válság megszűnt, akár nyilvánosan, akár burkoltan, a migráció témája minden uniós tárgyalás napirendjén ott van, az unió pedig továbbra sem megállítani, hanem kezelni szeretné a migrációt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom