Ajánló

Mélypontra került Merkel népszerűsége

Kikezdte a kancellár hitelességét a migránsügyi vita – mondta lapunknak Pócza István, a Századvég vezető kutatója

Minden korábbinál alacsonyabbra, 29 százalékra süllyedt a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) országos választói támogatottsága – számolt be egy friss felmérésre hivatkozva az MTI, megjegyezve, az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a Horst Seehofer belügyminiszter vezette CSU népszerűsége most először süllyedt 30 százalék alá a Deutschlandtrend nevű felméréssorozat 1997-ben kezdődött történetében.

A legnagyobb ellenzéki erő, a kormány menekültpolitikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 1 százalékkal nőtt, a párt népszerűsége így történelmi csúcsra, 17 százalékra emelkedett. Az Angela Merkel munkájával elégedettek aránya 46 százalékra esett vissza, s Seehoferé is csak 27, pedig 43 százalékon állt a menekültügyi vita elmérgesedése előtt.

Kikezdte Merkel hitelességét a menekültügyi vita Pócza István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója szerint, aki lapunknak úgy fogalmazott, a kancellárt a valóság rászorította, hogy engedjen a Willkommenskulturból. Felidézte, Seehofer rántotta vissza a valóság talajára Merkelt. Rámutatott, a török–német kapcsolatban is következetlennek tűnik a kancellár, akinek jellemzően nem stratégiája, hanem mindig csak taktikája van. „Úgy tűnik, hogy szétesnek a kancellárság alapkövei”, nem lehet már tudni, mit is képvisel Merkel – mondta Pócza István. Hangsúlyozta, mindez magával rántja a CSU eredményét is, ami Bajorországban, a tartományi választások közeledtével különösen aggasztó Seehofer számára. Szigorú migránspolitikájával a bajor párt erősíti a hitelességét, és Seehofer sikere, hogy rá tudta venni Merkelt a szigorításra, kérdéses azonban, ez hogy valósul meg. Emlékeztetett, a kutatások szerint a németek nagyon nem nézték jó szemmel a kormányzati feszültséget, s ebből ezúttal a koalíciós társ szociáldemokraták sem profitáltak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom