Ajánló

Megegyezés jöhet a Néppártban

Manfred Weber egy új, független testülettel vizsgáltatná a jogállamiságot, tőlük függenének az uniós források is

„Minden lehetőség nyitva áll” – mondta szombaton Bukarestben Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje azzal kapcsolatban, hogy a pártcsalád választmánya szerdán vitatja a Fidesz kizárására vonatkozó kezdeményezést.

A politikus az EPP helyi és regionális vezetőinek értekezletén vett részt. „A fő üzenetem az, hogy az EPP a közös értékek és meggyőződések szövetsége, és magyarországi barátainknak arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy tiszteletben tartják-e ezeket az elveket vagy sem” – mondta Weber, felidézve, hogy múlt héten Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral. Jelezte, a szerdai ülésre olyan javaslatot akar készíteni Joseph Daullal, az EPP elnökével közösen, amely mindenki számára elfogadható. Szombati számában egyébként a Népszava azt írta, kompromisszumos javaslat készülhet a pártcsaládban, amely akár a Fidesz tagságának néhány hónapos felfüggesztését is jelentheti. Igaz, azt a lap is leszögezte, hogy nincs komoly politikus vagy szakértő, aki most jóslatokba merne bocsátkozni az ülés eredményét illetően.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi számában Weber közös véleménycikket közölt Udo Di Fabio volt német alkotmánybíróval. Közös javaslatot tettek arra, hogy egy független szakértői testület jöjjön létre, amely rendszeresen ellenőrzi a jogállamiságot minden uniós államban. A jogállamisági mechanizmus létrehozását a hazánkkal és Lengyelországgal szemben indult jogállamisági eljárások okán vetették fel, és a testület ítéletéhez kötnék az uniós források kifizetését is.

Tegnap egyébként az Origo felidézte, hogy a Kumquat Consult nevű tanácsadócég 2016-ban kiszivárgott elemzése szerint George Soros alapítványának 226 megbízható szövetségese van az Európai Parlamentben, és közülük 36-an az EPP tagjai. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a Fidesz kizárását követelő képviselők túlnyomó többsége szerepel ezen a listán.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom