Ajánló

„Ma már elhisszük, hogy többre vagyunk képesek”

Meg kell tanulnunk a hajózást az információáramlás óceánján – mondta Orbán Viktor

A telekommunikáció európai úttörői között a kezdetek óta ott voltak a svédek mellett a magyarok is – mondta tegnap Orbán Viktor miniszterelnök az Ericsson Magyarország új budapesti székházának és fejlesztési központjának megnyitóján.

Börje Ekholm és Orbán 20180530
Börje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója és Orbán Viktor egyetértett abban, hogy a digitális gazdaság fejlesztése stratégiai jelentőségű (Fotó: Ficsor Márton)

A kiváló szakemberek, a nagy tudásbázison alapuló modern oktatás, a kutatás-fejlesztés kormányzati szintű támogatása és az ágazat iránt elkötelezett költségvetési politika azok a pontok, amelyek sikeressé tehetik a stratégiai szövetségeinket, így lépéselőnyre tehetünk szert a globális versenyben – mondta Orbán Viktor az Ericsson Magyarország székházavatóján. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarok ma már újra elhiszik: többre képesek. Hozzátette: ez látható az adórendszeren, a költségvetési gazdálkodáson, a befektetéstámogatási rendszeren, a külpolitikán, a határvédelmen vagy a migrációs politikán is. A nagy múlt svéd cég és a magyar kormány kapcsolatáról elmondta, hogy a telekommunikáció európai úttörői között a kezdetek óta ott voltak a svédek mellett a magyarok is.

Beszédében hangsúlyozta, hogy Puskás Tivadarnak köszönhe­tően Magyarország gyorsan a távközlés élvonalába került. A miniszterelnök biztató jelnek nevezte, hogy a magyar gazdasági fejlődés közel negyedét az elmúlt években a digitális gazdaság adta. Ez a szektor már most stratégiai jelentőségű – tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy ezért támogatják az ágazat növekedését: 2010-2014 között több mint ezeregyszáz cég fejlődését segítették, 2014-2021 között pedig minden eddiginél többet, közel százharmincmilliárd forintot fognak fordítani a telekommunikáció fejlesztésére, több mint nyolcezer céget elérve. Eddig tizenegy ágazati szereplővel kötött stratégiai megállapodást a kormány, ezt a munkát folytatják tovább.

„Magyarország vezetőinek nem csak a politikában, de a gazdaságban, a tudományban, a szellemi életben is meg kell érteniük, hogy aki helyt akar állni a jövőért folytatott küzdelmekben, meg kell tanulnia a hajózást a globális adatfolyamok, az információáramlás óceánján” – fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő büszke arra, hogy a Duna parton a Műegyetem és az ELTE közvetlen szomszédságában kapott helyet az Ericsson egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, hazánk egyik legkorszerűbb és egyik legnagyobb szerverterme, és az Erics­son innovációs műhelye, az Ericsson garázs is.

„Cégünk elismeri a magyar kutatók és mérnökök tehetségét, a magyarországi kutatási és fejlesztési egység folyamatos bővülése az ő munkájuknak köszönhető” – mondta Börje Ekholm, az Ericsson Group elnök-vezérigazgatója. Felhívta a figyelmet, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel tegnap aláírt szándéknyilatkozatuk az oktatás, a kutatás és az innováció területén folytatott együttműködés kiterjesztésére jól mutatja elkötelezettségüket az ország iránt. Az adatokkal kapcsolatos globális igény tizennyolc havonta megduplázódik – hangsúlyozta a vezérigazgató. Kijelentette, hogy a megnövekedett keresletet csakis az 5G mobil hálózat kiépülésével lehet majd kiszolgálni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom