Ajánló

Légi balesetek hétvégéje

Több repülőgépjárat is lezuhant az elmúlt napok során a világ különböző pontjain, túlélők egyik esetben sincsenek, a katasztrófák okai még nem ismertek

Három légikatasztrófa is történt a hétvégén. Floridában, Etiópiában és Kolumbiában egyaránt lezuhantak repülőgépek, a baleseteket senki sem élte túl. Egy járaton problémákat okozott a turbulencia is.

légi baleset 20190311
Romok között. Egy férfi vizsgál egy tárgyat, amely minden bizonnyal az etióp repülőgép tartozéka. A járaton harminckét különböző ország polgára utazott (Fotó: AFP)

Nem alakult szerencsésen a hétvége a légitársaságok számára. Péntek este az Okeechobee-tóba  zuhant egy kétmotoros, Piper típusú kisrepülő Floridában, miközben a pilóta a leszállással próbálkozott. A mentők a gép törzséből összesen öt halottat emeltek ki, a helyi rendőrség pedig arról beszélt, nem tudni, hogy bárki kiúszott volna a roncsból. A baleset okai egyelőre ismeretlenek.

Szombaton egy DC-3-as típusú repülőgép zuhant le Kolumbiában, a fedélzetén tizenkét emberrel, akik közül senki sem élte túl a katasztrófát. A Laser Aereo helyi légitársaság San José del Guaviaréből Villavicencióba tartó járata biztonsági jelzéseket is leadott azt megelőzően, hogy az ország központi részén lezuhant. A baleset okai szintén ismeretlenek.

Vasárnap röviddel a felszállást követően egy etiópiai légitársaság repülőgépe zuhant le Addisz-Abeba közelében. Az Ethiopian Airlines Boeing 737-800 MAX típusú gépén száznegyvenkilenc utas és a személyzet nyolc tagja tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl. A járat Kenya fővárosába, Nairobiba indult, ám alig hat perccel azután, hogy elhagyta a felszállópályát, hatvan kilométerre Addisz-Abebától a földnek csapódott. Hogy mi okozhatta a balesetet, egyelőre szintén nem tudni. Az Ethiopian Airlines Afrika legnagyobb légitársaságának tartja magát, tavaly több mint tízmillió utast szállított, legutóbbi nagy balesete 2010 januárjában történt. Akkor egy Bejrútból induló repülőgépe zuhant le a felszállást követően.

Egy Isztambulból New Yorkba tartó járaton pedig harmincan megsérültek tegnap, miután a gép légörvénybe került. A repülő végül biztonságban landolt a Kennedy repülőtéren, ahol a sérülteket elsősegélyben részesítették és kórházba szállították, igaz, egyikük állapota sem volt életveszélyes. Egy személynek a lába tört el, mások zúzódásokat, nyílt és vágott sebeket szereztek. Összesen háromszáz utas tartózkodott a járaton.