Ajánló

Lassúbb tempóra váltanak a legnagyobb európai gazdaság gyárai a következő hónapokban

Kevesebb megrendelés Németországban

Csökkentek, és az elemzői várakozásoktól jócskán elmaradtak a német gyáripari megrendelések júniusban.

A német statisztikai hivatal a távirati iroda beszámolója szerint tegnap közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva, júniusban négy százalékkal – 2017 januárja óta a legnagyobb mértékben – estek vissza a német gyáripari megrendelések az előző havihoz képest.

Elemzők 0,4 százalékos csökkenést vártak a májusi 2,6 százalékos bővülés után. Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva, 0,8 százalékkal csökkentek a német gyáripari megrendelések júniusban az előző hónapban mért 4,4 százalékos emelkedés után. Elemzők 3,4 százalékos növekedésre számítottak. Júniusban a hazai megrendelések 2,8, míg a külföldiek 4,7 százalékkal estek vissza havi szinten. A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 2,3, a termelőeszközöket gyártóké pedig 4,7 százalékkal csökkentek májushoz képest, míg a fogyasztási cikkek termelői 4,5 százalékos visszaesésről számoltak be. A megrendelések erős csökkenése azt sugallja, hogy a legnagyobb európai gazdaság ipara lassabb fokozatra vált a következő hónapokban. A gyáripari megrendelések csalódást keltő új adatsora jól tükrözi a német gazdaságot sújtó kereskedelmi feszültségeket – mutatott rá Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza.

A német gazdasági minisztérium közlése szerint április–júniusban negyedéves összehasonlításban több mint másfél százalékkal estek vissza a gyáripari megrendelések, amit részben az amerikai kereskedelempolitika által okozott feszültségek eredményeztek.)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom