Ajánló

Lángba borult a görög főváros környéke

Szükségállapotot rendeltek el a bozóttüzek miatt Attika régióban, sok a halálos áldozat

Lapzártánkig legkevesebb hetvennégy áldozata van a görögországi futótűznek. A Reuters szerint legalább hét ember égett halálra az Athéntól harminc kilométerre fekvő Mati település mellett az autópályán.

görög bozóttűz 20180725
Füstfelhő alatt az üdülővárosok, nemzeti gyászt hirdettek Görögországban (Fotó: Reuters - Costas Baltas)

Szükségállapotot hirdettek az egyre terjedő bozót- és erdőtüzek miatt Görögország Attika régiójában. A katasztrófának eddig legkevesebb hetvennégy áldozata van, a sérültek száma száznyolcvanhét, közülük huszonhárom gyermek. A halottak száma még nőhet, hiszen sokakat eltűntként tartanak nyilván. Hétfőn három helyen csaptak föl a lángok Athén környékén. A legsúlyosabb állapotokat a fővárostól negyvenöt kilométerre nyugatra fekvő Geraneia-hegyen észlelték. A tűz terjedését segítette a harmincnyolc fokos hőhullám és a hetek óta tartó száraz idő. A tűz gyorsan elérte a népszerű tengerparti üdülővárost, Kinetát, ahonnan az embereket a haditengerészet hajóin menekítették ki a strandról. Az események nyomán az Athén és Korinthosz közötti autópálya forgalmát időlegesen le kellett állítani.

A másik tűz a fővárostól keletre fekvő Rafina tengerparti város környékét sújtotta, a szomszédos Mati szinte teljesen elhamvadt, de súlyos károk estek a közeli Kokkino Limanakiban is. Mati közelében az autópályán heten vesztették életüket. A görög parti őrség közlése szerint legalább tíz, a vészhelyzet elől a tengerre kihajózott külföldi turistának veszett nyoma. A jelentések beszámolnak arról is, hogy a halászok és a nyaralók apró csónakjaikon több mint hétszáz polgárt menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről.

Athén sürgős nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól a tüzek megfékezéséhez. Országok egész sora – többek közt Horvátország, Olaszország, Spanyolország – ajánlotta fel segítségét. Utóbbi útnak indított két tűzoltó-hidroplánt, ám mivel tegnap délutánra javult a helyzet, már nem volt igény a külső segítségre. Tegnap Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Ferenc pápa táviratban tudatta, mélyen elszomorítja a tragédia, és imádkozik az áldozatokért és családtagjaikért.

A magyar külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll a helyi konzuli szolgálattal, és úgy tudják, a görögországi katasztrófának nincs magyar érintettje.


Katasztrófa sújtja Laoszt

Átszakadt hétfő este egy vízi erőmű gátja Laosz délkeleti részén, a víz elsodort több falut, sokan meghaltak, több százan eltűntek. Körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, és több mint hatezer ember otthona semmisült meg. A Mekong folyón lévő, de még nem termelő Szepian-Sze Nam Noj vízi erőművet  több mint egymilliárd dollárból építették. A megtermelt áram csaknem egészét Thaiföldnek adták volna el. A kis és szegény indokínai országban számos vízi erőmű van épülőben, és ezek is nagyrészt külföldre fognak termelni. A környezetvédő szervezetek azonban régóta aggódnak a tervezett vízlépcsőknek a Mekongra, nevezetesen annak élővilágára, a környékbeli lakosságra és a helyi vállalkozásokra gyakorolt várható hatása miatt. (PS)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom