Ajánló

Lakat alá került a szcientológusok Váci úti központja

Törvénytelen adatgyűjtés miatt nyomoznak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát – jelentette a híradó.hu a Fővárosi Földhivatal egy bejegyzése alapján. A NAV intézkedésének pontos okai még nem ismertek, valamint az sem, mindez milyen összefüggésben áll a szcientológusok elleni nyomozással.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly ősz óta folytat vizsgálatot az egyházként nem, csak vallási egyesületként bejegyzett szektánál, ismeretlen tettes által elkövetett személyes adattal való visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt. A rendőrség a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kezdeményezésére 2017 októberében tartott házkutatást a Váci úti szcientológus-központban, mert a gyanú szerint az „egyház” súlyosan megsértette tagjai és a velük kapcsolatban állók információs önrendelkezéséhez való jogát.

A rendőrségi fellépésre azután került sor, hogy a NAIH-hoz több panasz is érkezett olyan magánszemélyektől, akik korábban a csoportosulás tagjai voltak. A szcientológusok a vallásszabadság elleni támadásként értékelik a rendőrségi akciót.

A szervezet belső működéséről napvilágra került informá­ciók, valamint sajtóértesülések szerint a hatóságok vizsgálódása egyáltalán nem alaptalan, a gyanú szerint a szekta adatgyűjtési, valamint adattárolási módszerei törvénysértők, és súlyos visszaélésekre adnak lehetőséget. A szervezet ugyanis az úgynevezett auditálási eljárás során – mely egyfajta gyónásként értelmezhető – az elhangzó, szenzitív információkat sokszor hang- vagy videóformátumban is rögzíti.