Ajánló

Közigazgatási bíróságok: pontosítások és garanciák

A Soros-féle Helsinki Bizottság továbbra is támadja a jogszabályt, hiába módosít rajta a magyar kormány a Velencei Bizottság észrevételeit figyelembe véve

További garanciákat és pontosításokat tartalmazó indítványt nyújtott be a parlamentnek a kormány a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban, így Trócsányi László miniszter szerint tárgytalanná váltak a korábbi félelmek.

Trócsányi 20190317
A garanciák adottak – véli Trócsányi (Fotó: Ficsor Márton)

„Az alkotmányos párbeszéd jegyé­ben, a bírói függetlenség és a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos rendszerünkben betöltött kiemelkedő jelentőségére tekintettel indokolt olyan további garanciák megfogalmazása, amelyek még inkább elősegítik, hogy a 2020. január 1-jével felálló közigazgatási bírósági szervezet betölthesse rendeltetését” – olvasható a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Völner Pál igazságügyi államtitkár és a fideszes Hende Csaba által jegyzett előterjesztésben.

Ismeretes, az Országgyűlés még tavaly decemberben fogadta el az önálló bírói szervezet kialakításáról szóló törvényt, amelyet az ellenzék és Soros-féle szervezetek egyaránt hevesen támadtak, mondván: fideszes magánbíróságok jönnek majd létre. Valójában egy, a kommunisták által eltörölt szisztéma visszaállításáról van szó, amit Trócsányi László miniszter több alkalommal is a rendszerváltozás adósságának rendezéseként azonosított. A törvény szerint a közigazgatási jogviták rendezésére önálló, kétszintű bírósági rendszer létesül az esztergomi Közigazgatási Felsőbíróság és nyolc közigazgatási törvényszék felállításával.

A kormány a törvény elfogadásával párhuzamosan felkérte a Velencei Bizottságot, vagyis az Európa Tanács szakértői testületét, vizsgálja meg az új szabályozást. Ezzel a bizottság múlt pénteken végzett, ám a parlamenti honlapon már korábban megjelent az idézett miniszté­riumi módosító javaslat.

Trócsányi szombaton a távirati irodával közölte, a fékek és ellensúlyok hiányát emlegető, a kormányra kötelezettséget róni nem tudó tanácsadó testület megváltoztatta pénteki közleményét. Az új állásfoglalás szerint amennyiben az Országgyűlés elfogadja ezt a tisztázó előterjesztést, tárgytalannak tekinti a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvényekhez fűzött bírálatait.

Ami a részleteket illeti, a javaslat pontosítja az igazságügyi miniszter – a bizottság által kifogásolt – döntési jogosítványait, a bírósági önigazgatási szerv, az Országos Közigazgatási Bírói Tanács pedig további két bírói pozícióval egészül ki. A tárcavezető hangsúlyozta, így összességében jogegyensúly alakulhat ki a bírósági külső igazgatásra vonatkozóan a miniszter, illetve a bírósági önigazgatási szerv között.

Trócsányi László szerint a tárgyalások légköre rendkívül konstruktív volt, a bizottság üdvözölte a pontosító javaslatot, így azok a kritikák és félelmek, amelyek a közigazgatási bíróság függetlenségével kapcsolatosan felmerültek, immár tárgytalanná válnak.

A Magyar Helsinki Bizottság természetesen a Velencei Bizottságnál is borúsabban látja a helyzetet, minapi közleményükben jelezték: csupán kozmetikázás a legújabb kormányzati indítvány, mondván, továbbra sincs garancia arra, hogy az új bíróságok függetlenül, pártatlanul és magas színvonalon ítélkeznek majd.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója korábban lapunknak úgy nyilatkozott: az igaz­ságszolgáltatás szervezeti rendjére különböző megoldások léteznek Európa-szerte, és egyik sem tekinthető kizárólagosnak, tehát nincs olyan egységes demokratikus követelmény, amelyre hivatkozva megkérdőjelezhető lenne a közigazgatási felsőbíróság létrehozása, újraalapítása. Abban pedig csak bízni lehet, hogy a felálló új közigazgatási bírósági szervezetrendszer bírái nem folytatnak majd a hatalommegosztás alapelvére veszélyt jelentő, napjainkra egyre inkább teret hódító bírói jogalkotást, vélekedett.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom