Ajánló

Kötelezővé tenné Brüsszel a migrációs paktumot

Lelepleződött az Európai Bizottság eddigi legnagyobb hazugsága Szijjártó Péter szerint – A közmédia birtokába jutott dokumentum alapján a globális egyezmény jogi hatással bír

Kilenc uniós tagállam az ENSZ migrációs csomagja ellen szavazott, az Európai Bizottság mégis kötelezővé tenné a paktumot – mondta Szijjártó Péter, aki szerint a bevándorláspárti politikusoknak egy szavát sem lehet elhinni.

Brüsszel a korábbi állítása ellenére titokban azon dolgozik, hogy kötelezővé tegye a migrációs paktumot – hangzott el az M1 aktuális csatornán szombaton. A közmédia birtokába jutott 53 pontból álló tanulmány, amelyet az Európai Bizottság (EB) Jogi Szolgálata készített, felsorolja, hogy az ENSZ decemberben elfogadott migrációs paktumának pontosan miért és milyen nemzetközi szerződésekre hivatkozva lehetnek a tagállamok számára is kötelező hatásai. A dokumentum alapján a migrációs paktum teljes mértékben megfelel az uniós szerződéseknek, mert egy adott közös problémára kínál megoldást – mondta a hírolvasó, megjegyezve, hogy a tanulmányban arra hivatkoznak, hogy 2017-ben az uniós tagállamok aláírtak egy dokumentumot, amelyben támogatták a globális migrációs egyezmény kidolgozását. Csakhogy a végeredménnyel 28 tagállamból kilenc nem értett egyet: a paktumra Magyarország és nyolc másik uniós ország is nemmel szavazott. Mint elhangzott, a kész dokumentum leszögezte, hogy a migrációra az egész világon érvényes és azonos szabályok kell, hogy érvényesek legyenek, a bevándorlók előtt sehol sem lehet lezárni a határokat, és mindenhol a helyiekkel azonos ellátást kell hogy kapjanak.

A híradó szerint a migrációs paktum kapcsán brüsszeli politikusok és vezetők is azt mondták, hogy jogilag nem lesz kötelező érvényű a tagállamokra nézve. Az EB Jogi Szolgálata most viszont azt írja: a globális paktum mégis jogi hatással bír, mert határozottan képes befolyásolni az unió által elfogadott jogszabályok tartalmát. A dokumentum az utolsó pontban leírja, hogy a tagállamoknak meg kell könnyíteniük a migrációs paktum végrehajtását.

A közmédia birtokába jutott tanulmányra reagálva tegnap Szijjártó Péter sajtótájékoztatón közölte: Brüsszel eddigi legnagyobb hazugsága lepleződött le. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ENSZ migrációs csomagjáról szóló vita során az összes bevándorláspárti politikus azt állította, hogy a csomag nem lesz kötelező érvényű a tagállamokra, de mint mondta, ezen politikusoknak egy szavát sem lehet elhinni.

A tárcavezető kijelentette: a magyar kormány felszólítja az EB-t, hogy fejezze be a titkos tervek készítését az ENSZ migrációs csomagjának kötelezővé tételére, és hozzon nyilvánosságra minden olyan dokumentumot, amelyet e terv keretében készítettek. A magyar kormány tegnap kezdeményezte, hogy a Külügyek Tanácsának március 18-i ülésén rendkívüli napirendi pont keretében az EB számoljon be az összes ilyen titkos terv készítéséről.


A terror áldozataira emlékezik az unió

Megemlékezést tartanak ma Brüsszelben a terrorizmus áldozatainak európai emléknapja alkalmából. Az Európai Parlament a 2004-es madridi terrortámadások után, még a merényletek évében hozta meg azon határozatát, miszerint minden évben március 11-én emlékeznek meg azokról, akik bárhol a világon terroristatámadások áldozataivá váltak. A mai brüsszeli eseményen részt vesz mások mellett Julian King, az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja is. Tizenöt évvel ezelőtt, 2004. március 11-én a reggeli órákban tíz pokolgép robbant fel a spanyol főváros, Madrid pályaudvarain. Európa történetének egyik legsúlyosabb merényletsorozata 191 halálos áldozatot és mintegy 1800 sebesültet követelt. (HSz)


Röviden

Újabb vita kezdődött a menekültügyi szabályozásról a német kormánypártok között, ezúttal a menedékkérőknek járó juttatások ügyében – írta a Bild am Sonntag. A vasárnapi német lap szerint a szociáldemokrata (SPD) vezetésű munkaügyi minisztérium törekvése a kérdésben a koalíciós társ kereszténydemokraták (CDU) ellenállásába ütközik. A harmadik éve húzódó ügyben kidolgozott újabb javaslat alapján a menedékkérők szabadon felhasználható készpénzjuttatásának összege egy egyedülálló felnőtt esetében havi 135 euróról (41 ezer forint) 150 euróra, házasok esetében fejenként 122 euróról 136 euróra emelkedne.

A brit kormány két újabb nőtől vonta meg a brit állampolgárságot, akik az Iszlám Állam harcosaihoz mentek feleségül Szíriában – írta meg a The Times. A cikk szerint Reema és Zara Iqbal 2013-ban utazott Londonból a közel-keleti államba, ahol jelenleg menekülttáborokban vannak.

Visszahoznak a szarajevói hatóságok Szíriából két boszniai állampolgárt, akik az Iszlám Állam soraiban harcoltak, és jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet fogságában vannak – közölte Dragan Mektic boszniai nemzetbiztonsági miniszter szombaton a Klix.ba hírportállal. A két férfit Bosznia–Hercegovinában állítják bíróság elé terrorszervezeti tagság gyanúja miatt.