Ajánló

Kormányváltással élhet túl Macron

A szakértő szerint kevés az üzemanyagadó eltörlése a francia tüntetőknek, az elnöknek új politikába kellene kezdenie

Bizalmi szavazással ülne fel az ellenzék a nem csituló tüntetés hullámaira, amelyet Macron mindhiába próbál kezelni en­ged­ményekkel.

Hetek óta lángokban áll Franciaország a tervezett üzemanyagadó bevezetése miatt. Az utcára vonuló sárgamellényesek a pártpolitika teljes elutasításával követelnek egy gondoskodóbb francia államot Emmanuel Macron elnöktől és kormányától. Dacára annak, hogy Édouard Philippe miniszterelnök kedden bejelentette, eltörlik az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését, a szombatra beharangozott újabb párizsi megmozduláson a rendőrség „városi gerillák” érkezésére is számít.

Az ellenzék szintén akcióba kezdett, hétfőre bizalmatlansági indítvány beterjesztését jelentették be a szocialisták a kommunistákkal és a Lázadó Franciaország párttal, a jobbközép Köztársaságiak üdvözölték a kormány lépését, és nyilatkozattételre kérték Macront.

A kormány lépéshátrányban van, s most már hiába teszi sorra a gesztusokat, mindig lesz olyan radikális tömeg, amelyik ezt kevesli – mondta lapunknak Soós Eszter Petronella. Az ilyen helyzeteket Franciaországban általában azzal lehet megoldani, ha az elnök veszi kézbe közvetlenül az irányítást, és kezdeményez – tette hozzá a Franciaország-szakértő. Azaz merőben új politikába kezd és ezt demonstrálja is: leváltja a miniszterelnököt vagy akár az egész kormányt, s új, hatásos programbeszédet mond a Nemzetgyűlésben. A szakértő szerint Édouard Philippe kormányfő leváltásával és egy szociálisabb program meghirdetésével Macron lecsillapíthatja a baloldali radikálisokat. Ha Macron ezt meglépi közvetlenül az ünnepek előtt, talán januárra kifulladhat a tiltakozó düh – vélte Soós.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom