Ajánló

Kormánybiztossal kekeckedik Kijev

Grezsa István három éve használt titulusába kötöttek bele, nem engedik Kárpátaljára

Megtagadhatja a belépést Grezsa István kormánybiztostól Ukrajna, ha nem ad magyarázatot arra, miért viseli tisztségét – közölte a kijevi külügyminiszter-helyettes; a Miniszterelnökség reagálásában rámutatott az ukránok hálátlanságára, nyilvánvalóvá téve, mennyi segítséget vitt az ukránoknak is Grezsa.

Kemény nyilatkozattal zárta a hetet Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes, aki a Jevropejszka Pravda ukrán internetes kiadványnak pénteken azt mondta, Ukrajna kész megtagadni a belépést az országba a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztostól, ha Budapest nem ad hivatalos magyarázatot arra, hogy miért hozta létre a tisztséget. Hozzátette, kimerítő magyarázatot vár és változtatást a tisztség megnevezésében, különben, bármennyire nem szeretnék, kénytelenek lehetnek mérlegelni a beutazás megtiltásának lehetőségét is a miniszteri biztos ügyében.

A kifogásolt tisztség, amelyet egyébként Grezsa István visel, így hangzik: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, a külügyminiszter-helyettes szerint pedig ez nem más, mint Ukrajna belügyeibe való beavatkozás, egy „destruktív, provokatív cselekménysorozat” része.

Magyar részről a Miniszterelnökség válaszában rámutatott: az említett titulust némi módosítással és azonos feladatkörrel Grezsa István három éve viseli, tevékenysége pedig nem hogy nem irányul Ukrajna ellen, de számos módon segíti legnyugatibb megyéjének fejlődését.

A miniszterelnökség nem habozott felsorolni az utóbbi időben az ukrajnai megye érdekében tett magyarországi lépéseket sem, rámutatva annak a több tucatnyi sikeres programnak a listájára, amely eddig magyar pénzből megvalósulhatott. A teljesség igénye nélkül ilyen a Munkácsi Megyei Gyermekkórház tetőfedése, a kanyarójárvány idején nyújtott segítség, sürgősségi életmentések és vegyes nemzetiségű óvodák felújítása is. Emlékeztettek a több tonna klóradományra, amelynek köszönhetően a régió lakói tiszta vizet ihattak, illetve az olyan gesztusokra is, mint a Tarasz Sevcsenko szobor állítása Beregszászon vagy a tuholkai görögkatolikus kápolna felújítása, illetve a kelet-ukrajnai fronton sérülést szenvedett katonák magyarországi rehabilitációja.

Mindezek után felháborító, hogy Kijev a miniszteri biztos Ukrajnából való kitiltásával fenyegetőzik, aki a legtöbbet tette eddig a régióért – summázta a Miniszterelnökség.

Eközben a magyar-ukrán állampolgársággal rendelkező tisztségviselők elbocsátására és ukrán állampolgárságuktól történő megfosztására szólította fel Petro Porosenko ukrán elnököt Viktor Baloga parlamenti képviselő és kárpátaljai oligarcha pénteken. A nyilatkozat szerint a kettős állampolgárságú politikusok és állami funkcionáriusok potenciális árulók.


Folytatódik a román adok-kapok

Panaszt emelt az – általa többször lemondásra felszólított – Viorica Dancila miniszterelnök ellen az alkotmánybíróságon Klaus Iohannis román államfő pénteken. Az elnök problémája az volt, hogy a bukaresti szociálliberális kormányt vezető politikus önhatalmúlag Paul Stanescu miniszterelnök-helyettesre bízta a kormány vezetését a jövő héten esedékes egyhetes szabadsága idejére. Iohannis szerint ugyanis a kormányfőnek folyamatosan – még szabadsága idején is – el kell látnia a tisztséggel járó kötelezettségeit, s ha erre képtelen, nem az ő feladata helyettest kinevezni, hanem az államfőé. Ezért Iohannis úgy ítélte meg, hogy Dancila túllépte alkotmányos hatáskörét, és az állami intézmények közötti jóhiszemű együttműködés elvét, ezért arra kérte az alkotmánybíróságot: állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő az államfő és a miniszterelnök között.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom