Ajánló

Konszenzus a családok védelméről

Dömötör Csaba: A nemzeti konzultáción adott válaszok alapján egyértelmű, az emberek azt szeretnék, Magyarország maradjon magyar ország, és legyen családbarát hely

A következő hetekben olyan döntések születnek majd, amelyek tovább bővítik a családtámogatási rendszert – közölte Novák Katalin.

novak-domotor
Novák Katalin és Dömötör Csaba értékelte a magas részvételi arányt (Fotó: Hegedüs Róbert)

A nemzeti konzultációban adott válaszok megerősítették, hogy a magyar emberek a jövőt a magyar családok támogatásában, a magyar gyerekek születésében látják, nem a bevándorlásban, a migráció támogatásában. A konzultáció megmutatta, hogy nemzeti konszenzus van a családok védelmét szolgáló és segítő lépéseket illetően – hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint. Novák Katalin elmondta, komoly támogatottságot kapott az a felvetés, amely szerint fontos összekötni a családtámogatásokat a munkával, valamint az is, hogy a gyereknek joga van szerető édesapához és édesanyához. A konzultáción keresztül feladatot is kaptak az emberektől, ezért a következő hetekben olyan döntések születnek majd, amelyek tovább bővítik a családtámogatási rendszert. A legnagyobb arányban a gyerekek védelmével, biztonságával kapcsolatos kérdésre érkezett igenlő válasz. A magyar emberek további feladatként jelölték meg azt, hogy a fiatal házasokat életük közös megkezdésekor kiemelten kell támogatni, így erre is tesznek majd javaslatokat – sorolta Novák Katalin. Kijelentette: „A konzultáció, amely méltó lezárása volt a 2018-as családok évének, újabb segítséget és támogatást hoz a magyar családoknak.”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, a kérdőíveket 1,382 millióan küldték vissza, így ez volt a harmadik legnagyobb részvételű konzultáció. A válaszok alapján egyértelmű, az emberek azt szeretnék, hogy Magyarország maradjon magyar ország, és legyen családbarát hely – hangoztatta. Kitért arra is, az Európai Bizottság komoly eredménynek tartja, hogy az általa indított, Európa jövőjét érintő konzultációs kérdőívet hetvenezren töltötték ki, ám a magyar nemzeti konzultációban hússzor többen vettek részt. Az európai összehasonlításban is magas részvételi arány azt bizonyítja, hogy a nemzeti konzultáció jó lehetőség a párbeszédre a választások közötti időszakban – mutatott rá Dömötör Csaba. Megjegyezte: egyetlen ellenzéki pártra sem szavaztak annyian, mint ahányan részt vettek a legutóbbi konzultációban.

Arra a kérdésre, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni, több mint 99 százalék válaszolt igennel. A legnagyobb arányban arra a kérdésre érkezett igen válasz, hogy a gyerekek szellemi, lelki és fizikai fejlődésének védelme olyan érték, amelyet a magyar államnak is védenie kell. A gyereket nevelő családok költségvetési támogatásainak kétharmados védelmét a kitöltők csaknem 98 százaléka támogatná.

Tegnap egyébként Novák Katalin a Kolozsvári Cimbora díjat vehette át Magyar Ifjúság Központtól. Az erdélyi ifjúsági szervezet ezzel az elismeréssel köszönte meg, hogy az államtitkár az elmúlt három évben segítette az erdélyi magyar fiatalok ifjúsági projektjeit.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom