Ajánló

Könnyebbé válik az élete a gyermeket nevelőknek

A bejelentett intézkedésekről már megszületett a kormánydöntés, azok költségvetési fedezete biztosított, jövőre százötvenmilliárd forintot különítenek el erre a célra

Ma dupla annyit fordít a kormány a családokra, mint kilenc évvel ezelőtt, a miniszterelnök által vasárnap bejelentett intézkedések költségvetési fedezete biztosított, ám a hétpontos akciótervvel nem zárult le a támogatások bővítésének folyamata – erről beszélt tegnap Novák Katalin családügyi államtitkár.

novak
Novák Katalin: A négy gyermek utáni adómentesség a jövő évtől jár (Fotó: Bodnár Patrícia)

A magyar kormány 2010 óta családbarát országot épít annak érdekében, hogy könnyebb legyen a gyermeket nevelőknek. Ezt jól alátámasztja, hogy a kilenc évvel ezelőtti büdzséhez képest ma dupla annyit fordít a kormány a családokra – mondta tegnap Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy vasárnapi évértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a kormány új, hétpontos családvédelmi akciótervét. Novák Katalin közölte, a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását minden új gyermeket vállaló tizennyolc és negyven év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. A legfeljebb tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel igénylésére júliustól számítva három évig lesz lehetőség. A törlesztést – amit a maximális tízmillió forint felvétele esetén húsz éves futamidővel, ötvenezer forintos törlesztőrészlettel lehet majd felvenni – az első, 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre, a második gyermek érkezésekor újabb három évre felfüggesztik és a tőketartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében átvállalja az állam. Az államtitkár kiemelte, hogy a támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, azonban csak további babák születése után lépnek életbe a visszafizetést érintő kedvezmények.

A miniszterelnök hétvégén bejelentette, a csok mellé kapható kedvezményes hitelt már használt lakásokra is fel lehet venni, vagyis a kétgyermekes családok tízmillió, a három- és többgyermekes családok tizenötmillió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására. Novák Katalin elmondta, használt ingatlanok vásárlása esetén eltörlik a harmincötmillió forintos értékhatárt, amely korábban a kedvezmény felvételének feltétele volt. Szintén bővül a jelzáloghitelek egy részének állami átvállalása, második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél négymillió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át a jelzáloghitelekből. Fontos, hogy ez a lehetőség a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes.

Változás lesz várhatóan jövő év elejétől, hogy a legalább négygyermekes nők szja-mentességet élvezhetnek életük végéig. A kedvezmény a tizennyolc éven felüli gyerekek esetén is érvényes, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz. A nagyszülői gyeddel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy csak még aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá. Novák Katalin kitért arra is, hogy felmérték a bölcsődei ellátásra vonatkozó igényeket, és kiderült, összesen hetvenezer férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő el tudja helyezni a gyermekét. Ennek érdekében a jelenlegi ötvenezerről 2020-ig hatvanezerre, 2022-ig pedig hetvenezerre bővítik a férőhelyek számát.

Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja is, a kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását segíti a legalább három gyermeket nevelő családok esetében két és félmillió forint vissza nem térítendő támogatással, amely az autó árának maximum ötven százalékát teheti ki – részletezte az államtitkár. Fontos, hogy az összeget nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell kifizetni az autó megvásárlásakor. A bejelentett intézkedésekről már megszületett a kormánydöntés, azok költségvetési fedezete biztosított, jövőre nagyságrendileg százötvenmilliárd forintot különítenek el erre a célra. Idén ennek az összegnek értelemszerűen a felét, de ez azon is múlik, mennyien veszik igénybe a lehetőségeket – hangsúlyozta Novák Katalin. Hozzátette, a családtámogatások bővítése nem lezárt folyamat.


Konszenzusos bevándorlásellenesség
A magyarok döntő többsége, így sok ellenzéki szimpatizáns is kedvezően értékeli az akciótervet

A megkérdezettek jelentős többsége üdvözli az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett újabb családpolitikai intézkedéseket – derül ki a Századvég és a Nézőpont Intézet felméréséből. Utóbbi kutatása szerint az akciótervnek az emberek túlnyomó többsége, 63 százaléka örül, még a kormányellenesek negyven százaléka is így nyilatkozott. A Századvég részletesen felmérte az egyes elemek támogatottságát. A válaszadók leginkább a bölcsődei ellátás kiteljesítésével értenek egyet (94 százalék). A megkérdezettek 92 százaléka támogatja a csok kiterjesztését használt lakásokra is, 88 százalék üdvözli a nagyszülői gyed bevezetését, 87 százalék pedig a nagycsaládosoknak szóló jelzáloghitel-támogatást. Hasonlóan magas az egyetértés a fiatal házasoknak szánt tízmillió forintos kedvezményes kölcsönnel (84 százalék), a négygyermekes nők szja-mentességével (78 százalék) és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával (77 százalék). A középiskolások külföldi nyelvtanulásának támogatását a válaszadók kilencven százaléka támogatta. A Századvég felmérése szerint a beszéd más üzeneteit is kedvezően fogadták a válaszadók. A magyarok elsöprő többsége (93 százaléka) osztja a miniszterelnök nézeteit azzal kapcsolatban, hogy bevándorlók helyett magyar gyermekek születésére van szükség hazánkban a népességfogyás megállításának érdekében. Emellett a lakosság hatvan százaléka egyetért Orbán Viktor azon állításával is, amely szerint a soron következő európai uniós választások tétje az, hogy sikerül-e megállítani Brüsszel bevándorláspárti politikáját. A Nézőpont elemzésében is kitért erre, rámutatva, hogy a magyar kormány bevándorlásellenes álláspontja esetében legalább olyan széles társadalmi konszenzus van, mint a családbarát intézkedések terén.
(BR)


Civil öröm
„Elhárult az anyagi akadály azoknak a fiataloknak az útjából, akik családot akarnak alapítani”


Még a lélegzetünk is elakadt, amikor meghallottuk a bejelentést – fogalmazott lapunknak Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a hétpontos akciótervvel kapcsolatban. Ugyan az egyeztetési folyamatba a civil szervezetet is bevonták, a program egyes elemei még számukra is újak voltak. Gyurkó Katalin szerint a korábban bejelentett intézkedésekkel együtt immár valóságos családiéletpálya-modell lép hamarosan életbe, így elhárult minden akadály azoknak a fiataloknak az útjából, akik eddig az anyagiak hiánya miatt nem tudtak családot alapítani. A NOE korábban jelezte a kormánynak, hogy a családi gépjárművek vásárlásához nyújtandó támogatás nagy segítséget jelentene. Felmérésük szerint a nagycsaládosok hatvan százalékának tíz éves vagy annál is öregebb gépkocsija van, a most bejelentett autóvásárlási támogatással viszont biztonságosabb és környezetkímélőbb járműhöz juthatnak. A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) közleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök kinyilvánította, hogy a kormány továbbra is aktívan cselekszik a magyar családok érdekében. A civil szervezet osztja a kormányfő álláspontját, miszerint a családpolitikai intézkedések élvezik a magyar társadalom legmélyebb támogatását, továbbá, hogy az Európában jellemző demográfiai folyamatokra a családok támogatása a megoldás. Ezt minden idők harmadik legsikeresebb nemzeti konzultációja is igazolja, amelyhez 1 millió 350 ezer ember csatlakozott – hangsúlyozta Király Nóra, a FICSAK alapítója. Miután Korózs Lajos (MSZP) tegnap azt mondta, kizárólag a vagyonosok járnak jól az intézkedésekkel, a Fidesz közölte, a szocialisták semmit sem változnak, kormányzásuk alatt is csak elvettek a gyermekes családoktól és ellenzékben sem szavazták meg soha a családtámogatásokat, de az Európai Parlamentben egymás után szavazzák meg a migránsoknak szóló támogatásokat.
(VT)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom