Ajánló

Kiemelkedő az uniós források felhasználása

A kormány célja, hogy olyan költségvetése legyen az EU-nak, amely nem politikailag meghatározott, hanem hűen tükrözi az európai és a magyar emberek akaratát

A magyar kormány az uniós források több mint hatvan százalékát már kifizette a projektek végrehajtóinak, ezzel vezet a visegrádi országok között. Magyarország elutasítja, hogy az unióban a migrációval kapcsolatban felmerülő feladatokat a kohéziós politika rovására finanszírozzák.

Az európai uniós források felhasználása Magyarországon a V4-es összehasonlításban is kiemelkedő: a keret több mint hatvan százalékát a kormány már kifizette a projektek végrehajtóinak, ezzel toronymagasan vezet a V4-ek között – közölte tegnap Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) éves konferenciáján hozzátette, hogy ez a szám a környező országokban mindössze a húsz százalékot közelíti. A 2014–2020-as fejlesztési ciklusban mintegy kilencezermilliárd forint fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére. Az összes operatív programra több mint háromszázezer támogatási kérelem érkezett be eddig, ezek közül több mint kétszázezer projekt kapott támogatást – derült ki a távirati iroda tudósításából. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzati célokat tartják, időben meghirdették a felhívásokat, a teljes összeget leszerződték a projektek megvalósítóival, a kötelezettségvállalások, a kifizetések és az elszámolás folyamata pedig tervszerű és kiegyensúlyozott. Jelezte: a kormány azon dolgozik, hogy olyan költségvetése legyen az uniónak, amely nem politikailag meghatározott, hűen tükrözi az európai és a magyar emberek akaratát.

A támogatások felhasználása hatékony – húzta alá az államtitkár. Az Európai Bizottság ennek ellenére akar forrásokat megvonni az országtól: az Európai Unió költségvetési tervezete szerint a kohéziós politika forrásai mintegy tíz százalékkal zsugorodnának, Magyarország huszonnégy százalékos csökkenést szenvedne el, ami elfogadhatatlan – mondta Schanda Tamás. Azt sem tudják elfogadni, hogy az Európai Bizottság olyan mutatókat vezetne be a tagállamok közötti támogatások felosztásakor, ami a jól teljesítő tagállamokat kedvezőtlenebb pénzügyi helyzetbe hozza, viszont a rosszul teljesítőket jutalmazza. Magyarország elutasítja azt is, hogy az unióban a migrációval kapcsolatban felmerülő feladatokat a kohéziós politika rovására finanszíroznák.

Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára arról tájékoztatott, hogy 2014 és 2020 között az EFOP közel ezermilliárd forintos kerettel rendelkezik, ebből 620 milliárd forintot fordítottak társadalmi együttműködés előmozdítására, oktatásra, képzésre, a szegénység és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom