Ajánló

Kettős magyar diadal: 1. Milák, 2. Kenderesi

Úszás. Az újonc Késely Ajna nyerte csapatunk első érmét Glasgow-ban – Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána is döntős a 200 méteres női pillangóúszásban

Az úszó-Eb első három napjának magyar mérlege: egy arany- s két ezüstérem. Az újonc Milák Kristóf nagy fölénnyel nyert Kenderesi Tamás előtt 200 m pillangón, Késely Ajna pedig 800 méteren lett második.

Milák Kristóf 20180806
A tizennyolc éves Milák Kristóf elviselte az esélyesség terhét, s a fiatal korára jellemző kamikázetaktikával adott leckét Glasgow-ban a 200 m férfi pillangóúszás mezőnyének. A mellette úszó Kenderesi Tamás a hajrában jött fel a második helyre (Fotó: MTI-EPA - Patrick B. Krämer)

Az úszó-Eb első három napján a magyar úszósport élvonala megmutatta erősségeit és gyengeségeit is Glasgow-ban. A korábban hagyományosan sikeres vegyes- és mellúszás mellett a pillangóúszásban is nagyon erős lett a magyar élmezőny. A férfi 200 m pillangó előfutamaiban például Milák Kristóf első, Kenderesi Tamás második, Biczó Bence harmadik, Cseh László ötödik lett, de a szabályok miatt csak ketten kerülhettek be a 16 fős elődöntőbe. Ennek a szabálynak a legnagyobb vesztese a tizennégyszeres Európa-bajnok Cseh László lett, aki hiába nyerte meg 1:55.91-es idővel futamát, kiesett, majd önkritikusan elismerte: „Ez nagyon rossz volt, ilyen időt úszni még délelőtt is nagyon gyenge. Még azt sem mondom, hogy mérges vagyok, egyszerűen nem ment. Ez már a második versenyem, ahol nem megy, pedig a felkészülésem talán az egyik legjobb volt. Megpróbálok százon javítani.” Sokkal elégedettebb a még ifjúsági korú Milák, aki az esti előfutamban azt is megengedhette magának, hogy kontrollálja a mezőnyt, így is a második legjobb idővel jutott tovább. Nála jobb időeredményt csak Kenderesi ért el, aki 150-nél csak ötödik volt, aztán remek hajrával nyert. Így aztán két magyarért szurkolhattunk a vasárnap esti döntőben.

A világranglista-vezető, 18 éves Milákot nem nyomta az esélyesség terhe, hatalmas iramot diktálva biztosan nyerte első aranyérmét felnőtt Eb-n. Eredménye 1:52.79 perc, új Európa-bajnoki csúcs. Az olimpiai bronzérmes Kenderesi fokozatosan zárkózott fel, s hatalmas hajrával másodikként ért célba (1:54.36), s elsőként gratulált honfitársának. A két magyarnak és a bronzérmes olasz Federico Burdissónak Gyurta Dániel adta át az érmet.

Nagyon nehezen indult be a magyar „éremgyártás” az Eb-n – hiányzott például Hosszú Katinka eddigi biztos elsősége 400 vegyesen – a fiatal tehetségeink azonban nem okoztak csalódást. A 17 éves Késely Ajna a 800 m gyors döntőjében 8:21.91 perces ifjúsági Európa-csúccsal csapott célba az olasz Simona Quadarella mögött. A címvédő Kapás Boglárka viszont 8:26.32-vel csak ötödik lett. Volt egy pont, ahol azt éreztem, hogy nagyon fáj, és milyen jó lenne, ha már vége lenne, akkor jutott eszembe, mennyien szurkolnak nekem, ami olyan erőt adott, hogy össze tudtam szedni magamat – nyilatkozta az MTI-nek Késely, aki külön megköszönte a lelátón helyet foglaló olimpiai bajnok Gyurta Dániel biztató üzenetét. Hozzátette, edzője, Turi György 8:23-as időt írt elő neki, amit sikerült túltejesítenie.

Tegnap csalódottan szállt ki a medencéből a 19 éves Németh Nándor, aki a 100 m gyors döntőjében a harmadik helyen fordult, de a hajrára elfáradt, hatodikként ért célba: „Jól kezdtem, de a hajrára szétesett a mozgásom. Csalódott vagyok, mert jobb időt és jobb helyezést akartam elérni” – nyilatkozta a junior világbajnok.

A férfiakhoz hasonlóan a női 200 m pillangón is három magyar küzdött a továbbjutásért, Szilágyi Liliána a harmadik, Kapás a negyedik idővel lett elődöntős, míg az ötödik Jakabos Zsuzsanna nem folytathatta. Két magyarért szurkolhatunk a ma esti fináléban: Kapás a harmadik, Szilágyi az ötödik idővel lett döntős.


Veszélyben Adam Peaty világcsúcsa

Sok úszó panaszkodott, hogy nagyon lassú a glasgow-i medence, aztán a hazai nézők örömére a brit olimpiai bajnok Adam Peaty 57.00-ra javította a világcsúcsot 100 mellen. Az európai szövetség vasárnap viszont arról adott tájékoztatást, hogy szombaton – micsoda blama – kilenc futamban az időmérő rendszer egytizedes „lemaradásban” volt a versenyzőkhöz képest. Mindez például azt jelenti, hogy a hazaiak kedvence „csak” három századdal javította meg világcsúcsot, ugyanakkor kérdés, hogy nemzetközi szövetség egyáltalán hitelesíti-e majd az 57.10-re módosuló időt. (MS)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom