Ajánló

Két malomkő közt a Huawei-ügy miatt Kanada

Washington és Peking keménykedik az óriásvállalat alapítója lányának kiadatása kapcsán, Ottawa próbál megfelelni

Mint Pilátus a krédóba, úgy került Kanada az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktusba – mondta el lapunknak Varga Gergely, a KKI vezető elemzője. S valóban: a Huawei-alapító lányának kiadatása körül megindult a két globális hatalom birkózásának újabb menete.

Meng Van-csout, a kínai tech­óriás, a Huawei alapítójának lányát még december 1-jén fogták el a kanadai hatóságok amerikai kérésre. Washington ugyanis azzal vádolja a vállalatot, hogy az fű alatt Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. Emellett számos olyan vád érte a Huaweit, hogy a kínai állampártnak szállíthat információkat, ezért a nyugati világban számos ország zárta ki az ötödik generációs mobil távközlési tenderekből a vállalatot.

Most Ottawának egyre inkább kezd kényelmetlenné válni az amerikaiaknak tett szívesség: Peking elfogott két kanadai állampolgárt, akiknek szabadon engedését hazájuk, Washington és Brüsszel mellett immár 140 tudós és diplomata is nyílt levélben követelte.

Washington időközben tájékoztatta a pekingi kormányt, hogy hivatalosan is Meng kiadatását fogja kérni északi szomszédjától. Erre január 30-ig van lehetőségük, azután a nőt automatikusan el kell engedniük a kanadaiaknak. Kína ugyanakkor tegnap felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne kérje a kiadatást, mert Meng ügye eltér a megszokottól, és kiadatásával korlátoznák a kínai állampolgárok biztonságát, jogait és érdekeit, ehelyett Washington vonja vissza az elfogatóparancsot, engedje el és Kínától kérje Meng kiadatását.

Ottawának valóban egyáltalán nem hiányzott ez az ügy – fejtette ki lapunknak a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője. Varga Gergely rámutatott: bár Kanada elsősorban mégiscsak az Egyesült Államokhoz áll közel mind gazdasági, mind politikai értelemben, ugyanakkor nyersanyag-exportáló országként a távol-keleti hatalommal folytatott kereskedelme is igen jelentős. Úgy próbál tehát lavírozni e kérdésben, hogy a lehető leggyorsabban, konstruktív párbeszéd útján rendeződjön az ügy. Varga hozzátette: a pekingi hátszéllel naggyá vált Huawei termékeit a kínai kormány csakugyan bevetheti kémkedési célokra is, és bár bizonyíték erre nincs, Donald Trump elnök mindenképpen remekül felhasználhatja ezt Kína kritizálására és népszerűségének növelésére azzal, hogy a mostani kemény fellépéssel demonstrálja, mindig és mindenkor kiáll az amerikai érdekekért.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom