Ajánló

Jövő ősztől indulhat a Szakképzés 4.0

A sikeres technikusi vizsga egyenes utat jelenthet a szakirányú felsőoktatásba, ezzelegyszerűbbé válna a felvételi eljárás – mondta Palkovics László miniszter

Az iparkamarák és a vállalatok kezdeményezésére fejleszti tovább a szakképzést a kormány. A Szakképzés 4.0 legfontosabb eleme, hogy visszatér a már bevált ötéves technikumi képzési rendszer, a duális képzésben munkajövedelmet kaphatnak a fiatalok, ezen felül lehetőség lenne részképesítés megszerzésére azoknak, akik nem fejezték be tanulmányaikat.

Palkovics László 20190315
A duális képzésben jövedelmet iskaphatnak a tanulók” (Fotó: Hegedüs Róbert)

A gazdaság, technológia és munkaerőpiac változásai okozta kihívásoknak a szakképzés folyamatos korszerűsítésével felelhetünk meg. A szakmai szervezetekkel és érdekképviseletekkel való másfél éves egyeztetés és közös gondolkodás eredményeként vitte a tárca a kormány elé a munkaerőpiaci kereslet vezérelte új szakképzési stratégiát – mondta csütörtökön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szakmai szervezetekkel együttműködésben készült Szakképzés 4.0 stratégia fontosabb elemeit ismertető sajtótájékoztatón. A miniszter emlékeztetett, 2010 óta nyolcszázezerrel többen dolgoznak, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent, a 15–24 évesek körében is harmincról tíz százalékra mérséklődött az állástalanok aránya. Kifejtette, az országok gazdaságszerkezeti hasonlósága nyomán osztrák mintára, az iparkamarák és a vállalatok kezdeményezésére fejleszti tovább a kormány a szakképzést. Visszautalt rá, hogy a térségi szakképzési centrumok megalapítása jó döntésnek bizonyult, a kancelláriarendszer pedig az iskolaigazgatók adminisztratív terheit hivatott csökkenteni. A tervezett módosítások egyik fő eleme a szaktanárok megbecsülése, hiszen ennek hiányában elhagyják a pályát, ugyanezért fontos megfizetni is őket Palkovics László miniszter szerint.

Kiemelt elem, hogy 4+1 éves szakgimnáziumi rendszert váltva visszaáll a már bevált ötéves technikumi képzés, amelynek zárásaként a négy közismereti tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni. Az ötödik érettségi vizsgatárgyat a szakmai vizsga váltja ki, emelt szintű érettségi tárgynak megfeleltetve. Ez azt is jelenti, hogy aki felsőoktatásban tanulna tovább, annak egyszerűsödik a felvételi eljárása, azaz a sikeres technikusi vizsga egyenes utat jelenthet a szakirányú felsőoktatásba.

Ugyancsak fontos még, hogy a technikum harmadik évfolyamától (tizenegyedik osztály) lépne be a duális képzés úgy, hogy a tanulók a cégeknél munkát végezve jövedelmet is kaphatnak. Ugyanígy az ösztöndíjrendszer is módosulna, szintén a harmadik évfolyamtól vezetnék be úgy, hogy a diák az elnyert összeg csak egy részét kapná meg középfokú tanulmányai során, a másik részét azok befejeztével.

Kérdésünkre a miniszter elmondta, a változások 2020 őszétől lépnének életbe. A tanárok megbecsülése egyben azt is jelentené, hogy az oktatók magasabb bért kapnának a gimnáziumban tanítóknál, hiszen – konkrét területet hozva példának – szerinte ma nem kérdés, hogy informatikusként dolgozik valaki vagy tantárgyként oktatja azt. A részképesítésről azt mondta, gyakorlatias oktatásról van szó, és a tanulási nehézségekkel küzdők vagy az oktatásból már korábban kiesettek is élhetnének a lehetőséggel. Hozzátette: a nem technikumi középiskolákban a tanórák keretein belüli, életvitelhez szükséges gyakorlati ismeretek oktatása (már) a nemzeti alaptantervnek is része.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: a szakképzést keresletvezéreltté kell tenni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom