Ajánló

Jókai Anna Szalon nyílik

Irodalmi estek és koncertek helye lesz az író szellemiségét őrző otthon

Jókai Anna szellemiségét ápolni hivatott otthont avatnak szep­tember elsején Budán. Az első kerületi Iskola utca 28. szám alatt lévő épületet az önkormányzat újíttatta fel, s az irodalmi estek és koncertek mellett a régi polgári szalonok világát is szeretnék ide visszahozni.

Nagy Gábor Tamás 20170830
Nagy Gábor Tamás polgármester az új emlékszobában (Fotó: Hegedüs Róbert)

Élénk mementót állítanak Jókai Annának Budapest első kerületében: szalon is őrzi majd az írónő emlékét. Nagy Gábor Tamás polgármester a szalont bemutató tegnapi sajtótájékoztatón felidézte a pünkösdkor eltávozott írónő örökifjú, fáradhatatlan alakját, akin szerinte soha nem látszott a kimerültség, enerváltság, a fásultság, mindig lélekkel telten, lelkesen tudott beszélni az élet szépségéről. Az emberek közötti közösség és kapcsolat fontosságáról, arról, ami férfit és nőt, az egy nemzethez tartozókat összeköti. Ahogy a kerület vezetője fogalmazott, Jókai Anna irodalmi alkotásaival és személyes példájával is olyan utat mutatott egy irányt vesztett korban, amire oda kell figyelnünk. Ezért döntöttek úgy, hogy egy róla elnevezett és szellemiségét ápolni hivatott otthont hoznak létre.

A polgármester közölte: a szalon megnyitója a Várban rendezett 15. Magyar Könyvünnep indulásával egy időben, szeptember elsején lesz. A programja még körvonalazódik, de az biztos, hogy ez befogadó helyként fog működni, mindenki otthona lehet, akinek fontos, amit Jókai Anna képviselt. Nagy Gábor Tamás a tervekről szólva megemlítette, hogy egyeztettek Jókai Anna lányával, s az emlékszobában már ott vannak az írónő kitüntetései, és további emléktárgyakkal is gyarapodhat a szalon. A Budavári Önkormányzat vállalja azt is, hogy a Jókai Anna Szalon weblapján összegyűjti és elérhetővé teszi az írónő életművét, a világhálón fellelhető előadásokat, személyes hitvallásokat. Ugyanakkor fórumot teremtenek így a visszaemlékezéseknek, a róla szóló vallomásoknak is.

A szalon első vendége a megnyitó utáni napon a Tóth Árpád Műfordítói Díj idei nyertese, Jávorszky Béla lesz. Állandó programként ide költözik többek között a Várnegyed Galériából a Mondj te is egy verset! elnevezésű irodalmi rendezvény. A szalon a tervek szerint délután négy és este nyolc óra között várja a vendégeket. A gyönyörűen felújított és stílszerűen berendezett épület egy koncerteknek, előadásoknak helyet adó nagyteremből és három kisebb térből áll. Köztük van az írónő emlékszobája is, ahol a vitrinben ott van az 1994. március 15-én átvett Kossuth-díja és az általa használt szentolvasó is, II. János Pál pápa emlékezetes keresztjével.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom