Ajánló

Hidvéghi: Állandósítaná Brüsszel a migrációt

Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége folytatta ámokfutását azzal, hogy elfogadta a humanitárius vízumokról szóló jelentést – közölte a Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja

Gazdasági bevándorlók tömegei előtt nyitná meg a kaput az Euró­pai Parlament által tegnap elfogadott javaslat, amely kezdeményezi a migránsvízum bevezetését – nyilatkozta a közmédiának Hidvéghi Balázs. A Fidesz–KDNP szerint a döntés veszélyes.

Európai Parlament 20181212
Az EP bevándorláspárti többsége áterőszakolta a migránsvízumot Hidvéghi szerint (Fotó: AFP - Frederick Florin)

Megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést tegnap Strasbourgban az Európai Parlament (EP) – jelentette az MTI. A határozatról november közepén már szavaztak az EP plenáris ülésén, akkor nem kapott abszolút többséget a javaslat, azonban a jelentéstevő technikai hibákra hivatkozva új voksolást kért, amelyre végül tegnap sor került. Fideszes néppárti EP-képviselők szerint ez az eljárás jogellenes.

A plenáris ülésen elfogadott határozatban az EP-képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérők legális beutazási lehetősé­geit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására. Olyan humanitárius vízumot hozna létre, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein. A vízummal az úti dokumentumot kiállító tagállam területére lehetne belépni a menedékkérelem benyújtása céljából. Az új európai rendszernek köszönhe­tően a menekültstátuszért folyamodók törvényes úton is elérhetnék Európát – áll a határozatban.

A Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja lapunkhoz is eljuttatott közleményében azt írta: az EP bevándorláspárti többsége folytatta ámokfutását azzal, hogy elfogadta a humanitárius vízumokról szóló jelentést. „A mai döntés azért veszélyes, mert kiveszi a tagállamok kezéből a döntés jogát, és közvetlenül, gyorsítottan szállítaná a bevándorlókat az unió területére” – közölték.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a közmédiának azt nyilatkozta: a brüsszeli bevándorláspárti többség áterőszakolta a migránsvízumot, amellyel még több bevándorlót akarnak az EU-ba hozni. A megismételt voksolásról szólva elmondta: úgy tűnik, Brüsszelben a migrációs ügyekben addig kell újra és újra szavazni, amíg a bevándorláspártiaknak kedvező eredmény meg nem születik. Megjegyezte: az eljárás és a migránsvízum elfogadhatatlan és antidemokratikus. Hozzátette, hogy a döntés gyakorlatilag kapunyitást jelent a gazdasági migránsok tömegei előtt, megkönnyítené beutazásukat az EU területére, előzetes ellenőrzés nélkül. A bevándorláspárti brüsszeli elit most már nem is leplezi, hogy minden erejével állandósítaná a migrációt – mondta Hidvéghi Balázs.

Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE)pedig egy tegnap elfogadott jelentés értelmében megháromszorozná a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatását célzó program finanszírozását a következő hétéves uniós költségvetésben.

Az Európai Bizottság tegnap közzétett felmérése szerint egyébként a legtöbb európai úgy véli, hogy az EU szerepe kulcsfontosságú a migrációs kérdések megoldásában.


Röviden

A marrákesi ENSZ-csúcsra is ellátogatott George Soros fia, Alex, hogy személyesen felügyelje a világszervezet migrációs megállapodásának aláírását – írta a Tűzfalcsoport blog. Soros a közösségi médiában számolt be útjairól.

Rendőrökre és biztonsági őrökre támadtak menedékkérők tegnap hajnalban a bajorországi Bambergben egy befogadóállomáson. A város rendőrségének közlése szerint az incidensben tizenegyen megsebesültek, köztük egy rendőr. A hatóságok nyolc embert őrizetbe vettek a történtek miatt.

Brazília Jair Bolsonaro megválasztott elnök hivatalba lépését követően kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából – jelentette be Ernesto Araújo leendő külügyminiszter hétfőn Twitteren. Az Európai Parlament pedig közleményben üdvözölte a paktum hétfői marrákesi elfogadását. (HSz)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom