Ajánló

Hétpontos akciótervet hirdetett Orbán Viktor a családok védelmében

Ez a magyarok válasza, nem a bevándorlás – jelentette ki évértékelőjében a miniszterelnök

Magyarország az a hely, ahol mindenkinek jó lesz magyarnak lenni – jelentette ki Orbán Viktor huszonegyedik évértékelő beszédében. A kormányfő úgy fogalmazott, az új internacionalizmus fellegvára Brüsszel, eszköze pedig a bevándorlás.

Soha rosszabb évet, mint a 2018-as év volt – hangsúlyozta Orbán Viktor tegnap a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sem a harmadik kétharmados győzelmet, sem a kiemelkedő gazdasági növekedést „nem adták ajándékba”. A miniszterelnök köszönetet mondott azoknak, akik „minden reggel munkába indulnak, becsülettel teszik a dolgukat, és tekerik a magyar gazdaság biciklijét”. Felidézte, 2009-ben, a „baloldali rémkormányzás” vége felé közös vagyonunkat, tartalékainkat és a jövő lehetőségeit is felélték. Akkor azt mondta, Magyarországnak nemcsak válságkezelő csomagokra, hanem új irányra van szüksége. „Ma a magyarok egyre tovább élnek, a házasságkötések száma nő, a csecsemőhalandóság látványosan csökkent, a foglalkoztatottságot ötvenötről hetven százalékra emeltük, a munkanélküliséget egyharmadára vágtuk” – mutatott rá. Hozzátette, a jövedelmeket folyamatosan növelik, és a minimálbért több mint a duplájára emelték.

Úgy vélte, tíz év munkájának közös eredményeként a magyarok ismét hisznek a jövőjükben. „Nemzetünk tíz év alatt talpra állt, visszavette a sorsa feletti rendelkezés jogát, ezért győzelmi esélyekkel áll készen arra, hogy megvívja a rá váró küzdelmeket. Győzni fogunk, újra és újra győzni fogunk” – fogalmazott. Egyúttal nyomatékosította, nekik nem az jelenti a győzelmet, ha a párt, hanem ha az ország nyer.

Szegénység ellen munka

Beszélt arról is, hogy az ország törzse – amely se nem szegény, se nem jómódú – elvárja, hogy legyen munkája, és a munkájának legyen értelme. „A legkeményebb dió, hogy megnyissuk az emberhez méltó élet, a talpra állás, sőt a felemelkedés útját a szegénységgel küzdő honfitársaink előtt, akikről rajtunk kívül mindenki más lemondott” – hívta fel a figyelmet. Úgy vélte, a magyar baloldal történelmi szégyene, hogy kormányzásuk tizenkét éve alatt nekik csak alamizsnát adtak. „Mi kijátszottuk a legerősebb lapunkat, ahogyan a kártyában is kell: ulti ellen ásszal, szegénység ellen munkával” – fogalmazott. Megjegyezte, bár az Európai Uniónak nem mi vagyunk a „lieblingjei”, mégis, azt írták Magyarországról, hogy 2010 óta több mint egymillió ember tudott kitörni a szegénységből. „Fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon. Magyarország az a hely, ahol mindenkinek jó lesz magyarnak lenni” – hangsúlyozta.

Történelmi válaszút

Az ellenzékről azt mondta, hogy az bevándorláspárti politikusok gyülekezete, akiket Soros György és az európai bürokraták tartanak lélegeztetőgépen. „Magyarországon megtörténhetett a szocialisták és a szélsőjobb koalíciója, ez maga a politikai pornográfia, vörös és barnaingesek közös menetelése” – mutatott rá. Utalva a tavaly év végi eseményekre, a kormányfő megjegyezte: a helyzetet könnyíti, hogy a szocialista–náci koalíció politikusai inkább komédiásoknak tűnnek mint politikai vezetőknek. „Megrohamozni a csukott ajtót, hasra vágni magunkat tarkóra tett kézzel, pókemberesdit játszani a tévészékházban, inkább pályakezdő színészek útkereső próbálkozásának tűnik” – vélekedett.

Kiemelte, Magyarország a népességét tekintve a nyolcvan­nyolcadik helyen áll a világ országai között, de a harmincnegyedik legtöbbet exportáló ország. Bár sokak szerint a világgazdaság lehűl és lassul, de vannak válaszaik erre az esetre is. „Nem adjuk fel, hogy a magyar gazdaság növekedése minden évben legalább két százalékkal meghaladja az EU átlagát” – tette hozzá. „Harminc éve azt gondoltuk, a történelem szemétdombjára hajítottuk a kommunista észjárást, amely a nemzetek végét és a nemzetek felettiséget jelentette. Úgy látszik, tévedtünk, a jelszó ma ugyanaz: nemzetközivé lesz holnapra a világ” – idézte az Internacionálé sorait a kormányfő. Szerinte megint nemzetek nélküli, nyílt társadalmakat akarnak, és nemzetek feletti világkormányt eszkábálnak. „Az új internacionalizmus fellegvára Brüsszel, eszköze pedig a bevándorlás” – hangsúlyozta. Megemlítette, már bevetésre készen áll az a hétpontos munkaterv, amely alapján az EP-választások után egész Európát bevándorlókontinenssé akarják alakítani.

Orbán Viktor szerint az európai népek történelmi válaszúthoz értek. Akik a bevándorlás és a migránsok mellett döntenek, kevert népességű országot hoznak létre, és a bevándorlóországokban keresztény–muszlim világ alakul, folyamatosan zsugorodó keresztény aránnyal. „Nekünk, közép-európaiaknak még megvan a saját jövőnk” – hangsúlyozta. Úgy vélte, hogy a magukat félistennek képzelő pénzembereknek, az érdekükben eljáró brüsszeli bürokratáknak és a pénzükön hizlalt álcivileknek nemet kell mondanunk. „A harc nyílttá vált, mióta a bevándorláspárti hadak élére Soros György Frans Timmermanst állította” – emelte ki. Olyan időket élünk, amikor Euró­pában egyre kevesebb gyermek születik – figyelmeztetett, és hangsúlyozta: a nyugatiak erre a bevándorlással válaszolnak, nekünk viszont magyar gyerekek kellenek. Emlékeztetett, hogy a kormány családpolitikáját az emberek nyolcvan százaléka támogatja, kilenc év alatt megduplázták a családok támogatását, amely arányaiban egész Európában a legmagasabb.

Újabb kedvezmények

A kormányfő hétpontos családvédelmi akciótervet is bejelentett. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, így minden olyan negyven év alatti nő, aki első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez tízmillió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét, amelyet két vagy több gyermek esetén használt lakások vásárlására is lehet fordítani. A falun élők számára hamarosan külön testre szabott támogatást jelentenek be. A nagycsaládosok esetében már a második gyermeknél egymillió forintot, a harmadiknál négymillió forintot, minden további gyermek születésekor újabb egy-egy millió forintot átvállalnak a jelzáloghitelükből. A kormány döntött arról is, hogy azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját is, vagyis legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes, új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, így három év alatt huszonegyezer férőhelyet hoznak részre, ezenkívül bevezetik a nagyszülői gyedet, vagyis a nagyszülők is maradhatnak gyeden a szülők helyett.

A kormányfő egy, a fiataloknak szóló programot is bejelentett: ingyenesen biztosítani fogják a kilencedikes és tizenegyedikes diákok két-két hetes külföldi nyelvtanulását. Végezetül szólt arról, hogy a kabinet egy hétszázmilliárd forintos egészségügyi fejlesztésre készül, amelynek része lesz a budapesti centrumkórházak felépítése is. Beszédét azzal zárta, hogy véget ért a száz év magyar magány korszaka, és a legnagyobb győzelmek még csak most jönnek.


Társadalmi konszenzus

A kormány családpolitikai megoldásait társadalmi konszenzus övezi, tízből nyolc megkérdezett jó döntésnek tartja a családok kiemelt támogatását – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A felmérés szerint a családpolitika központba állításával (81 százalék), a csokkal (68 százalék) és a családoknak juttatott több támogatással (69 százalék) is egyetértenek az emberek. A felmérés szerint nemcsak a többgyerekes családok esetében ilyen magas a csok elismertsége: a tizennyolc évnél fiatalabb, gyerekkel nem rendelkezők 67, az egygyermekes családok 74 százalék tartja jó kezdeményezésnek. (BR)


Reakciók

A Fidesz kész minden támogatást megadni a miniszterelnök által bejelentett intézkedések bevezetéséhez és a szükséges törvényalkotási munkához – közölte a kormánypárt. Hozzátették: az ellenzéki pártoknak ismét lesz lehetőségük, hogy végre a magyar fiatalok és gyermekes családok mellé álljanak. Kocsis Máté frakcióvezető az elmúlt évtized legnagyobb hatású évértékelőjének nevezte a beszédet, hangsúlyozva, hogy a kormány a családok támogatásáról szóló döntéseivel egész Európa számára is világossá tette: a bevándorlással szemben a gyermekvállalást helyezi előtérbe.

Orbán Viktor évértékelőjéből jól látható, hogy a magyar emberek közös erőfeszítéseinek köszönhetően az ország előtt komoly lehetőségek állnak a fejlődésre – írta közleményében a KDNP.

A DK szerint a kormányfőtől csak üres családpolitikai ígérgetésre futotta, és nem beszélt az ország valódi gondjairól.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke szerint Orbán Viktor megijedt az ellenzék egységes fellépésétől, és őket nem oktathatja ki elfogadásból.

Orbán évértékelőjében ismét felült a gyűlöletvonatra, jóízűt migránsozott, zsidózott dúsgazdag barátai előtt – írta közleményében az MSZP.