Ajánló

„Hazug képzetet kelt a migrációs paktum”

A tömeges illegális bevándorlás veszélyeiről beszélt tegnap Szijjártó Péter Milánóban, ahol az ukrajnai oktatási törvényről és a román–magyar kapcsolatokról is tárgyalt

Az ENSZ migrációs paktuma nem csak Európát, hanem az egész világot felbolygatná – mondta Szijjártó Péter Milánóban, ahol tegnap az ukrán külügyminiszterrel is tárgyalt. Utóbbi kapcsán közölte, van némi előrelépés az általános kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában Budapest és Kijev között.


Szijjarto-PeterKözös érdek az erdélyi gazdasági fejlesztési program Szijjártó Péter szerint (Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)
Ugyanazt a hibát fogja elkövetni az ENSZ a globális migrációs csomagjával, mint az Európai Unió a kötelező migránsbetelepítési kvótáival – mutatott rá Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának tegnapi milánói ülésén mondott felszólalásában. A külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint hozzátette, az ENSZ migrációs paktuma sokkal nagyobb gondot okoz majd, mint az EU kvótái, mivel utóbbi Európára korlátozódik, az előbbi viszont felbolygatja az egész világot. Kijelentette: az ENSZ hazug módon a migrációnak csakis a jó oldalát domborítja ki, míg a biztonsági kockázatokra nem tér ki, és ugyancsak hazug képzetet kelt azzal, hogy a migrációt alapvető emberi jognak nyilvánítja.

A 2015-ös migrációs hullámmal kapcsolatos tanulságok között említette Szijjártó Péter, hogy a tömeges illegális migrációs folyamatok veszélyesek. Kitért arra, hogy az ellenőrizetlen migráció lehetőséget ad a terrorszervezeteknek, hogy eljuttassák harcosaikat korábban békés területekre, a tömeges illegális migráció következményeként pedig minden eddiginél súlyosabb a terrorfenyegetettség Európában. Hozzátette, hogy a migrációs folyamatok destabilizálják mind a kiindulási, mind a tranzitországokat, a célállamokban pedig nagyon súlyos gondokat okoznak. Szijjártó közölte: hazánk javasolja, hogy az EBESZ összpontosítson végre az újabb illegális migrációs hullámok megelőzésére és megállítására.
Ez előtt, szerda este a tárcavezető Milánóban megbeszélést folytatott Lombardia tartomány vezetőjével, Attilio Fontanával, amely után elmondta, egyetértettek a Liga kormánypárt politikusával a migrációs kérdések megítélésében, így abban is, hogy az illegális bevándorlókat Európán kívül kell tartani. Mint mondta, összhang van abban a kérdésben is, hogy a szárazföldi migrációs útvonal lezárása után a tengeri útvonalon is elejét kellene venni a migrációs folyamatoknak.

Az EBESZ külügyminiszteri tanácsának keretében Szijjártó Péter tárgyalt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel is. Ezzel kapcsolatban az MTI szerint kijelentette, van némi kedvező fejlemény az ukrajnai magyar nemzeti közösséget érintő szabályozások terén, s van némi előrelépés az általános kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában Budapest és Kijev között. Szavai szerint kedvezőnek tartja egyebek mellett azt is, hogy a magyar nagykövet elkezdhette működését Kijevben. Közölte, hogy december 10-én Brüsszelben újra találkozik Pavlo Klimkinnel.

A Kárpátalja.ma hírportál egyébként tegnap arról írt, hogy egy Kijevben összeállított feketelista alapján határátlépéskor rendszeresen zaklatják a kárpátaljai magyar önkormányzati képviselőket, újságírókat és aktivistákat az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a határőrség munkatársai.
Szijjártó tegnap egyeztetett Teo­dor Melescanu román külügyminiszterrel, erről elmondta: mind a magyar, mind a román kormánynak az a célja, hogy a két ország közötti javuló kapcsolatok dinamikáját fenntartsa. Hozzátette: biztosította kollégáját, „hogy az erdélyi gazdasági fejlesztési program nemcsak az ott élő magyarság, hanem egész Románia érdekeit szolgálja”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom