Ajánló

Hatalmas beruházás a Bosch miskolci gyárában

Németország hazánk legjelentősebb gazdasági partnere, a társaságai az első számú befektetők Magyarországon

Jelentős, tizennégymilliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik Miskolcon a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-ben, a 2021-ig tartó projekt keretében egyebek mellett új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek.

Összességében soha annyi pénzt nem fektettek be a cégek nálunk, mint tavaly, 98 nagyberuházást jelentettek be a társaságok, összesen 1380 milliárd forint értékben. Mindehhez a kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatással járul hozzá – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Miskolcon. A Bosch beruházását a kormány 2,65 milliárd forint vissza nem térítendő összeggel támogatja. A beruházás a meglévő termékek, így motorhűtő ventilátor, elektromos kerékpár-hajtómű új generációit és további új termékek – például okoskerék – gyártását, modernizálását teszi lehetővé. A miniszter beszélt arról is, hogy tavaly a magyar gazdaságnak rendkívüli világgazdasági körülmények között kellett működnie, teljesen új korszak köszöntött be 2018-ban, a gazdaság hazai szereplői helytálltak, így a magyar gazdaság egyedülállóan jó, kiváló teljesítményt, rekordévet produkált. Ehhez a beruházásösztönző tevékenységünket is át kellett alakítani. Magyarországra a nemzetközi gazdaság nemcsak termelési, hanem kutatás-fejlesztési helyszínként is tekint, a külföldi nagyvállalatok továbbra is bíznak Magyarországban, a politikai és gazdasági stabilitásban, a dolgozók szakértelmében – tette hozzá a távirati iroda beszámolója szerint.

A Boschról szólva megemlítette, hogy a világ egyik legjelentősebb társasága folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységét, újabb és újabb beruházásokat hoz ide. A cég a magyar–német gazdasági együttműködésnek is meghatározója, kulcsfontosságú szereplője. Németország hazánk legjelentősebb partnere, a magyar export 27 százaléka Németországba irányul, német társaságok az első számú befektetők Magyarországon, a külföldi működő tőke 29 százaléka Németországból jön – írta a távirati iroda. A tavaly bejelentett 98 nagyberuházásból 28 német. A 15 ezer embert foglalkoztató kilenc leányvállalat forgalma 2017-ben meghaladta a 244 milliárd forintot. A 402 ezer embert alkalmazó konszern valamennyi gyárának árbevétele 2017-ben 78 milliárd eurónál is több volt. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági igazgatója arról szólt, hogy a beruházásnak köszönhetően a miskolci autóipari gyár stratégiai fontossága és globális viszonylatban is kiemelt pozíciója tovább erősödik. Ez a társaság 2003-ban alakult, járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik, és több mint 2,5 ezer embert foglalkoztat.

A beruházás megkezdésének tegnapi bejelentésével egy időben készült el a gyárban a kétszázmilliomodik termék. Ez az elektromechanikus fékrásegítő iBooster rendszer motorja, amely hatékonyabbá teszi a hibrid és elektromos autókat, miközben a rövidebb féktáv és az elektronikus kormányrendszer motorja fokozza a biztonságot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom