Ajánló

Harc a Néppártban

Egy nappal a jobbközép pártcsalád választmányi ülése előtt még rengeteg volt a nyitott kérdés, Sargentini pedig egyenesen „etikai nagytakarítást” sürgetett

Ma délután foglalkozik a Fidesz szövetségen belüli jövőjével az Európai Néppárt. A pártcsalád választmányi ülésén Orbán Viktor is részt vesz.

Kevés konkrét és névvel vállalt álláspont, viszont annál több jóslat és névtelen értesülés előzi meg az Európai Néppárt (EPP) mai, brüsszeli választmányi (Political Assembly) ülését, ahol a Fidesz kizárására vagy felfüggesztésére irányuló indítványról is dönteni fognak. A magyar delegációt – ahogyan azt már hétfőn bejelentette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – Orbán Viktor kormányfő vezeti, aki lehetőséget is kap arra, hogy kifejtse álláspontját. Mint ismert, a kormány tájékoztató plakátkampánya miatt tizenhárom tagpárt kezdeményezte a már említett eljárást, Manfred Weber frakcióvezető és csúcsjelölt pedig három feltételhez kötötte a Fidesz tagsá­gágnak megmaradását. Ezek nyomán a magyar kormányfő levélben kért bocsánatot azon néppárti kollégáitól, akiket a baloldal „hasznos idiótáinak” nevezett, a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnököt és George Sorost ábrázoló plakátkampány véget ért, a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapesten maradására pedig részben maga Weber kínált megoldást a bajor tartományi vezetés közreműködésével.

A Népszava tegnapi értesülései szerint a feltételek teljesítésének fejé­ben Weber le is vette volna a napirendről a kérdést, ám Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU elnöke és Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke ezt elutasították. Több tagpárt is ingadozik, arra várnak, milyen álláspontot foglalnak el a németek. Támogatói is akadnak egyébként a Fidesznek, korábban mások mellett az olasz Forza Italia is határozottan a magyar kormánypárt mellett foglalt állást, később a Szlovén Demokrata Párt (SDS) jelezte, hogy kilép, ha Orbánékat kizárják, tegnap pedig a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) egyértelműsítette, hogy nem támogatja a kizárásra vagy felfüggesztésre irányuló javaslatokat. Szintén a Népszava számolt be arról a lehetőségről is, hogy a Fideszt nem kizárják, hanem néhány hónapra felfüggesztik a tagságát, annak visszaállítását pedig különböző feltételekhez szabják. Arról a javaslattól pedig – amelyet Kramp-Karrenbauer mellett Markus Söder bajor, és Sebastian Kurz osztrák kormányfő vethetett fel –, hogy egyfajta „bölcsek küldöttsége” vizsgálja a magyar helyzetet, már korábban is beszámolt a német sajtó.

Ami a szavazás kimenetelét illeti, Balog Zoltán miniszterelnöki megbízott – aki nemrég Gulyással Berlinben tárgyalt – a Die Weltnek azt mondta, „sosem álltunk még ilyen közel a szakításhoz – mindkét oldalon”. A politikus véleménye szerint mindkét fél sokat vesztene az elválással. Balog hangsúlyozta, a Fidesz távolról sem súlytalan a Néppártban, és érdemes lenne megvárni az EP-választás eredményét, amelyet követően a Fidesz az EPP-n belül és azon kívül is találhat szövetségeseket. A CDU-s Andreas Nick egyébként – aki általában igen kritikus a magyar kormánnyal szemben – a Reutersnek tegnap azt mondta, szerinte a Fidesz a kizárásra játszik.

Tegnap sem pihentek a Fidesz kritikusai, a brit Financial Times például vezércikkben érvelt a magyar kormánypárt kizárása mellett. A hazánkról szóló EP-jelentést jegyző, zöldpárti Judith Sargentini pedig „etikai nagytakarítást” sürgetett az EPP-ben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom