Ajánló

Halasztaná uniós kilépését az Egyesült Királyság

Takács Szabolcs: Mindig visszavárjuk a Nagy-Britanniában élő honfitársainkat, de addig is nagyon fontosak kormányunk számára az ott szerzett jogaik

Megszavazta a londoni alsóház, hogy a kormány kérje a Brexit halasztását június 30-ig az unió­tól. Elutasították ugyanakkor egy új népszavazás vagy a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét. Donald Tusk nyitottságot kért a huszonhetektől.

Egyesült Királyság 20190315
Leszavazta a megállapodást, az anélküli kilépést és a népszavazást is az alsóház (Fotó: AFP - UK Parliament - Jessica Taylor)

Támogatta csütörtökön a londoni alsóház Brexit elhalasztását célzó kormányzati beterjesztést. Az indítvány alapján a konzervatív párti brit kormány kezdeményezi az Euró­pai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását június 30-ig. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök már a szavazás előtti napon figyelmeztette a képviselőket arra, hogy ha a ház továbbra sem támogatja a Brexit-feltételekről szóló egyezséget, akkor a kilépés sokkal hosszabb idejű halasztására lesz szükség. A londoni alsóház ugyanis elutasította annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, és egy újabb népszavazás lehetőségét is.

A brit kormányfő felhívta a képviselők figyelmét arra is, hogy ha a halasztás túlterjed a június 30-i határidőn, az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie az európai parlamenti választásokon.

A határidő meghosszabbításához az EU-ban maradó 27 ország egyhangú hozzájárulása szükséges, amit a huszonhetek várhatóan a jövő heti EU-csúcsértekezleten vitatnak meg. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Twitterén azt írta, hogy nyitottnak kell lenni a brit kilépés elhalasztására. Nigel Farage brit Brexit-párti EP-képviselő közölte, hogy lobbizni fog, hogy valamelyik ország megvétózza a hosszabbítást.

Donald Trump amerikai elnök szerint egy újabb Brexit-referendum igazságtalan lenne a kilépésre szavazókkal szemben, és elárulta, hogy adott tanácsokat May-nek a sikeres egyeztetéshez, de a brit kormányfő nem fogadta meg ezeket.

A Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak védelme a legfontosabb – mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára csütörtökön Londonból az MTI-nek. Takács Szabolcs leszögezte: üdvözlik a brit kormány jelzését, hogy a megegyezés nélküli uniós kilépés esetén is garantálják a magyarok jogait, de Magyarország a rendezett kilépésben érdekelt. Minél jobb lesz a kapcsolat az EU 27 tagállama és a britek között, annál jobb lesz Közép-Európának is – tette hozzá. Magyarország mindig visszavárja a Nagy-Britanniában élő magyarokat, de addig is nagyon fontosnak tartják az ott szerzett jogaikat – mondta. Kiemelte, hogy a brit kilépés nem az EU-t sújtó politikai válság oka, hanem a Brexit az EU vezetésére alkalmatlan eszközök és politikai manipuláció elterjedésének tünete.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom