Ajánló

Gulyás: Brüsszel magatartása nem változott

Kormányinfó. Aki védi Európát, eljárás alá vonják, aki pedig behívja a migránsokat, megdicsérik.Ez elfogadhatatlan – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter

A kormány növeli a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok összegét az ötezer fő alatti településeken – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi Kormányinfón. A politikus szerint a brüsszeli kötelezettségszegési eljárás azt bizonyítja, hogy az uniós vezetés továbbra is migrációbarát politikát kíván folytatni.

Kormányinfó 20180725
Biztos lábakon áll a költségvetés. Kovács Zoltán kormányszóvivő és Gulyás Gergely (Fotó: Ficsor Márton)

Brüsszel magatartásában továbbra is azt látjuk, hogy aki védi Európát, azt eljárás alá vonják, aki pedig behívja a migránsokat, azokat megdicsérik. Ezt a kormány elfogadhatatlannak tartja, hiszen ez szemben áll az európai érdekekkel és értékekkel, továbbá a magyar állásponttal – fogalmazott Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter – utalva az Európai Bizottság (EB) által, a Stop Soros miatt elindított kötelezettségszegési eljárásra – úgy fogalmazott, különösen elfogadhatatlan, hogy az EB most egy alkotmánymódosítással kapcsolatban indított eljárást. „Az Alaptörvény-módosítás ugyanazt mondja ki, mint amit a német alkotmány is, vagyis hogy a menedékjog csak azokat illeti meg, akik nem biztonságos harmadik országból érkeznek Magyarországra” – hívta fel a figyelmet.

A kancelláriaminiszter szerint nemcsak migrációs nyomás veszélyezteti Európát, hanem az is, hogy ha a menekültek a világon bárhol megválaszthatják, hol akarnak élni, akkor a magas szociális ellátások miatt jó eséllyel Európát fogják választani. Leszögezte, a genfi egyezmény menekültügyi szabályaihoz kell visszatérni, ezt támadja most a bizottság. „Ez egyértelművé teszi, hogy Brüsszel továbbra is migrációbarát politikát akar vinni” – mutatott rá.

Kitért az elmúlt hetek diplomáciai eseményeire is, hangsúlyozva, bár a migráció ügyében eltérnek a vélemények, Magyarország szoros együttműködésre törekszik a mindenkori német kormánnyal. A miniszter különösen fontosnak nevezte a CSU-val, valamint a CDU-val fennálló pártközi kapcsolatokat. A miniszterelnök izraeli útjával kapcsolatban azt emelte ki, hogy soha olyan jó nem volt az államközi kapcsolat az elmúlt harminc évben, mint most. Jelezte, Izrael számára is egyértelmű, hogy a bevándorlás új kihívást jelent az euró­pai zsidó közösségek számára is, és a migráció a modern kori antiszemitizmus gyökere.

Beszélt a 2019-es költségvetésről is, kiemelve, az ország hosszú távú sikerének titka a biztos növekedés. A cél, hogy a visegrádi régió kétszer akkora mértékben tudjon növekedni, mint az EU átlagos növekedése. Megjegyezte: bár a büdzsé stabil lábakon áll, de nemzetközi kockázatokat látnak, ezért minden korábbinál nagyobb, mintegy háromszázhatvanmilliárd forint a tartalék. A büdzsé – folytatta – a gazdasági növekedés mellett a bérnövekedést is szolgálja. „Bár a háromszázhuszonhétezer forintos bruttó átlagbér még mindig nem elég magas, de ahhoz képest, hogy 2010-ben kétszázkétezer forintról indultunk, szép teljesítmény” – mutatott rá. Emlékeztetett, az adócsökkentés kormánya is szeretnének lenni, ezért a szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5 százalékra csökkenhet jövőre, és a kétgyermekes családok esetében az egy gyermek után járó adókedvezmény húszezer forintra nő.

Gulyás Gergely megerősítette, a kormány Magyar Falvak Programot indít, amelyért Gyopáros Alpár kormánybiztosként felel. „A cél, hogy a falusi létforma népszerű legyen, és a vidéken való állandó lakóhely létesítése semmilyen tekintetben ne járjon visszalépéssel” – fogalmazott. A program részeként a csok összege jelentősen növekedni fog, használt ingatlanok esetében is. Ezenkívül a kormány fontosnak tartja a tájegységi arculat kialakítását, így ha abba illő ingatlanok épülnek majd, jelentős adókedvezményekre lehet számítani. A közösségépítés érdekében a kormány kultúrházfejlesztési programot indít, továbbá játszótereket és sportpályákat is építenek.


Röviden

Nincs olyan elvárás a kormány részéről, hogy meghatározott számú dolgozót el kellene távolítani a közszférából – szögezte le lapunk kérdésére a miniszter. Ehelyett fel kell mérni, hogy hány emberre van szükség a közigazgatás optimális működéséhez, ezt követően lehet felvenni vagy elküldeni embereket. Szerinte ma több ember dolgozik a közigazgatásban, mint amennyinek kellene, de fűnyíróelvszerű leépítés nem lesz. Elképzelhető megoldásnak nevezte, hogy a nyugdíjba vonulókat nem vagy nem teljes létszámban pótolják.

A kormány mai ülésén foglalkozhat azzal, hogy a tizenkétezer forintos téli rezsicsökkentés nem jutott el azokhoz, akik fával fűtenek. Eldőlt, hogy emelkedni fog az otthonápolási díj, ennek mértékéről ősszel döntenek. Gulyás hangsúlyozta, bár már korábban is emelkedett ez az összeg, de még mindig nagyon kevésnek bizonyul.

Ha szükséges, törvénymódosítást javasol a kormány azzal kapcsolatban, hogy 2018 végével megszűnik a fegyveres testületek túlóráinak kifizetése. Gulyás emlékeztetett, hogy egy 2015-ös törvényben rögzítették,
a túlszolgálat miatt fizetett pénz vagy a helyette járó szabadidő 2018 végig jár.

Magyarország szuverenitását is tiszteletben tartó döntés született – így kommentálta a miniszter azt, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma végül nem támogatja a vidéki magyar sajtót. Szerinte nem jó, ha a sajtó sokszínűsége külföldi befolyás útján biztosított, mivel az nem sokszínűséget eredményez, hanem külföldi elvárásoknak való megfelelést.

Mindenkire azonos feltételeknek kell vonatkozniuk a pályázatoknál, a kiírási szabályokat mindenkinek be kell tartania – reagált a miniszter az Index cikkére, miszerint több fideszes nyert a falusi szálláshelyek fejlesztésére kiírt uniós pályázatokon.

A 3-as metró felújítása vitán felül álló prioritás a főváros és a kormány számára – hangsúlyozta, hozzátéve, semmilyen más programtól nem vesz el pénzt a 3-as metró tizenegymilliárd forintnyi uniós többlettámogatása. Elhangzott az is, hogy semmilyen összevonásról nincs szó a Sorsok Háza és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont esetében.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom