Ajánló

Folytatódik a Jobbik botránysorozata

A magyarok negyvenhárom százaléka szerint Sneider Tamás pártja a leginkább rasszista, harmaduk a leginkább antiszemita formációnak tartja – közölte a Nézőpont

A cigányok jelentős része lop, és nem akar dolgozni – magyarázta néhány éve a baloldal újdonsült szövetségese, a jobbikos Jakab Péter egy lakossági fórumon. Lemondásról továbbra sincs szó.

Jakab Péter 20190221
A most előkerült felvételen Jakab Péter a romákat sértegette (Fotó: Bodnár Patrícia)

Sorra jelennek meg a balliberálisok új kedvenceként tevékenykedő Jobbik-szóvivőről készült kínos felvételek. Tegnap is előkerült egy újabb. A Hír TV által közzétett videó szerint Jakab Péter egy néhány évvel ezelőtti fórumon arról értekezett, hogy a cigányok jelentős része gyümölcsöt lop, a szoba közepére piszkít, és nem akar dolgozni. A Jobbik miskolci elnöke a romák értelmi képességein is gúnyolódott, ahogy korábban kiderült, a homoszexuálisokat aberráltaknak nevezte, de beszélt a „kiválasztott néphez” tartozók szerinte elfogadhatatlan kiváltságairól is. Megírtuk, a zsidó származású Jakab 2014-ben a neki nyílt levelet író Köves Slomó rabbinak egyebek mellett a következőt válaszolta: „A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak. Se bűnbánattal, se jóvátétellel. Ha Ön nem így gondolja, akkor én is aggódom.”

Az MSZP és a DK, de még a leendő baloldali főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely által is felvállalt, a volt szkinhed Sneider Tamás által vezetett pártnál szinte már napi szinten derülnek ki újabb botrányok. Ezért sem meglepő, hogy a Nézőpont Intézet felmérése alapján a magyarok 43 százaléka szerint a Jobbik a leginkább rasszista, 33 százaléka szerint a leginkább antiszemita és 28 százaléka szerint a legradikálisabb párt Magyarországon. Tavaly július óta tíz százalékponttal többen gondolják, hogy az antiszemitizmus és 11 százalékponttal többen, hogy a rasszizmus tulajdonságaival leginkább a Jobbik jellemezhető a magyar pártok közül. Az intézet részéről hangsúlyozták, a többi párt egyik jelző esetében sem ért el tízszázalékos eredményt. A felmérés kitért arra is: a baloldali szimpatizánsok 41 százaléka tartja leginkább rasszistának, 33 százaléka antiszemitának és 36 százaléka radikálisnak a Jobbikot.

A Nézőpont szerint a balliberális ellenzéki véleményvezérek és pártok esetleges közös ellenzéki együttműködése zsákutcás stratégia, mivel a szavazótáboruk továbbra is rossz véleménnyel van a Jobbikról. A legnagyobb gondot a fővárosban okozhatja az összefogás a baloldal és a Jobbik között, a budapestiek 44 százaléka gondolja úgy, hogy a Jobbik a leginkább antiszemita, ötven százaléka, hogy a leginkább rasszista, és 35 százaléka, hogy a leginkább radikális.

Korábban Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára arról beszélt, az úgynevezett demokratikus ellenzék vezetőinek és véleményformálóinak kettős beszéde végtelenül kínos és káros, mert akarva-akaratlanul olyan közszereplőket, nyilatkozatokat és nézeteket legitimálnak, amelyek a történelem legsötétebb időszakait idézik. Karácsony Gergely és a baloldali, valamint liberális ellenzék vezetői az egész társadalom, és különösen a saját szavazótáboruk felé is felelősséggel tartoznak. Nem véletlen, hogy az alapítvány megrendelésére, a Median Társadalom Kutató Intézet közreműködésével készített kutatás eredményei azt a szomorú tendenciát mutatják, hogy az elmúlt három évben az MSZP szavazótáborában közel húsz százalékkal növekedett az antiszemita nézeteket vallók aránya – figyelmeztetett Szalai.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom