Ajánló

Fokozottabban figyelnek a gazdákra a vadászok

Létrejön az egységes vadkárfelmérési útmutató – A vadászkamara is részt vett az afrikai sertéspestis kezelésével kapcsolatos ügyek rendezésében

Vadkárfelmérési protokollt vezet be az Agrárminisztérium (AM), ami segíthet az agrár- és vadgazdálkodók között a vadak által okozott károk rendezésében. A fegyver-, horgász-, és vadász­kiállításra a szervezők ötvenezer látogatót várnak.

vadászkamara 20190208
Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt a Magyar Erdők Nagy­követének nevezte ki Nagy István agrárminiszter (Fotó: Papajcsik Péter)

Ünnepélyes keretek között nyílt meg tegnap a Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, horgász- és vadászkiállítása, a 26. FeHoVa. Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a FeHoVa a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozója, amely alkalmat ad arra is, hogy az állami erdészeti társaságok társadalmi szerepvállalását minél szélesebb körben bemutassák, ami hozzájárul az erdész szakma elismertségének növeléséhez. A horgászatról mint rekreációs tevékenységről elmondta: a járulékos szolgáltatások igénybevételével együtt, összességében százmil­liárd forintos nagyságrenddel járul hozzá a bruttó hazai termék összegéhez. A vasárnapig tartó rendezvényre 17 országból háromszáz kiállító jelentkezett és több mint ötvenezer látogatót várnak.

Egyensúlyt teremthet a vadgazdálkodásban a vadkárfelmérési protokoll bevezetése, ezzel jogszabályi keretek közé kerülhet az agrár- és a vadgazdálkodók közötti kapcsolat – mondta a távirati iroda beszámolója szerint Bitay Márton, az AM földügyekért felelős államtitkára a rendezvény egyik szakmai konferenciáján. Szerinte a vadgazdálkodás jól működik, harmónia tapasztalható az agrár- és a vadgazdálkodók között, vagy legalábbis a viszonyt korábban romboló konfliktusok enyhültek az elmúlt néhány évben elfogadott jogszabályoknak köszönhetően. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: ahhoz, hogy a magyar vadászat, vadgazdálkodás és vadászati kultúra ismét régi fényé­ben ragyogjon, és Magyarország vadászati nagyhatalommá válhasson, fontos lépéseket kellett tenni.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke ismertette, az egységes vadkárfelmérési útmutató annak érdekében jön létre, hogy a mező- és erdőgazdálkodásban a vadak által okozott károk mennyiségének, a károsodott terület nagyságának, valamint a károk pénzbeli értékének meghatározása országosan egységesebb módszerekkel történjen. Az útmutató a vadászati szervezetek, illetve a kapcsolódó szakterületek tudományos műhelyei által készül, az agrárkamara és a vadászkamara szakmai és finanszírozói közreműködése mellett – tette hozzá. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke elmondta, a testület az érdekképviseleti munka mellett jelentős szakmai kérdésekkel is foglalkozik, a vadgazdálkodási alap elindításával pedig forráshoz jutott a vadgazdálkodási ágazat. A vadászkamara részt vett az afrikai sertéspestis kezelésével kapcsolatos ügyek rendezésében, emellett törekednek a környező országokkal a kétoldalú kapcsolat erősítésére is.