Ajánló

Esküjükhöz híven küzdöttek a végsőkig, életüket adták katonáink a Donnál

A szovjet sereget a leghidegebb éjszakán azzal a céllal indították el, hogy az utolsó emberig felszámolja a magyar haderőt

A doni áttörés napja a honvédség fekete napjaként íródott be a magyar történelembe – hangsúlyozta tegnap Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára. A politikus a budai Várban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán a doni áttörés évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen felidézte, hogy 1943. január 12-én indított hadműveletet a szovjet hadsereg a mintegy kétszázezer főt számláló magyar csapatok ellen.

Kapisztrán tér 20190112
Hagyományőrző tiszteleg a Kapisztrán téren tartott megemlékezésen (Fotó: MTI - Bruzák Noémi)

A lehetőségekhez mérten a legjobban felszerelték a magyar haderőt, mégis évtizedeken keresztül úgy tartották, hogy hiányos felszereléssel valójában meghalni küldték a honvédeket a Don-kanyarhoz. A szovjet sereget a leghidegebb éjszakán azzal a céllal indították útjára, hogy az utolsó emberig felszámolja a magyar haderőt – mondta az államtitkár. Emlékeztetett, a honvédség százhúszezer embert veszített.

A magyarok esküjükhöz híven küzdöttek a végsőkig, és életüket adták a haderő kötelekében – folytatta Szabó István. Kijelentette, a doni áttöréshez kötődik a hazai hadtörténelem egyik legnagyobb embervesztesége, egyik legnagyobb véráldozata, ahogy történelmünk során sokszor, úgy a doni áttörésnél is bebizonyosodott, a magyar honvéd nem futamodik meg. A korabeli dokumentumok, visszaemlékezések azt bizonyítják, hogy elődeink a Donnál a végsőkig kitartottak, még akkor is, amikor a helyzet reménytelennek tűnt – jelentette ki Szabó István. A rendezvény előtt gyászmisén emlékeztek meg a doni hősökről.

A 76. évforduló alkalmából, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg elesett hőseinek emlékére koszorúzást rendeztek a Ludovika Campus előtt. Kaló József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék egyetemi docense arról beszélt: a magyar 2. hadsereg megakadályozta, hogy a támadás súlypontjain technikai és létszámbeli fölényben lévő szovjet erők egy lényegesen nagyobb méretű katlancsatába kényszerítsék a doni harcvonalat védő seregtesteket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom