Ajánló

Eredményes volt tavaly a gazdaságfehérítés

Az uniós módszertan szerinti költségvetési hiány két százalék körül alakult, továbbáaz adócsökkentések mellett is jelentősen emelkedtek a költségvetés bevételei

Jól alakult tavaly a gazdaság, csökkent a hiány, növekedtek az adóbevételek, és tavalyelőtthöz képest kisebb lett az államadósság is.

Varga Mihály 20190112
Varga Mihály: A különböző intézmények jócskán alábecsülték a teljesítőképességünket (Fotó: Hegedüs Róbert)

Kiemelkedően teljesített a múlt év egészében a magyar gazdaság, ebből adódóan az államháztartás is jól alakult – közölte tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter. Alapvetően öt tényező határozta meg a gazdasági növekedést – tette hozzá. Elsőként a 2017 végén megkötött hatéves bérmegállapodás tette lehetővé a hazai jövedelmek növekedését, ezzel együtt tovább csökkentek az adók. A miniszter kiemelte, hogy a szociális hozzájárulási adó 22-ről 19,5 százalékra csökkent, szerepe volt továbbá az általános forgalmi adótételek módosításának, illetve a kétgyermekesek adócsökkentésének. Harmadik fontos tényezőként említette a gazdaságfehérítő intézkedéseket, így az on­line számla bevezetését. Itt 318 ezer vállalkozás vette igénybe az online számlázási rendszert, ami összességében 28 millió kiállított számlát jelentett. Fontos volt még az otthonteremtési program, illetve a jó tervezés és a költségvetési fegyelem – hangsúlyozta a miniszter. Kiemelkedő volt tavaly a gazdasági növekedés, az első három negyedévben 4,9, a harmadik negyedévben pedig 5,2 százalékkal múlta felül a bruttó hazai termék a bázisévet. Annak ellenére alakult ez így, hogy a minisztérium 4,6 százalékra jósolta a növekedést, és a különböző intézmények is jócskán alulbecsülték a magyar gazdaság teljesítőképességét.

Varga Mihály ezek közül megemlítette, hogy a világ legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs 2,7 százalékos, az Erste Bank 2,8 százalékos, a Deutsche Bank 2,9 százalékos, az Európai Unió pedig 3,5 százalékos növekedésre számított tavaly. A minisztérium idén 3,9 százalékos növekedésre számít. Jól alakultak a munkaerőpiaci folyamatok: a 2010-es 3,7 milliós foglalkoztatási szintről tavaly 4,5 millió fölé emelkedett az állásban lévők létszáma, miközben a bruttó átlagbérek 11,6 százalékkal emelkedtek – január–októberben 324 800 ezer forintra – 2017-hez képest. A versenyszférában 93 ezerrel dolgoztak többen tavaly, mint tavalyelőtt, nyolc év alatt pedig 785 ezerrel nőtt a foglalkoztatotti létszám, és ebből 662 ezren a versenyszférában kaptak munkát. Míg 2010-ben 54,6 százalékos, tavaly 69,2 százalékos volt a foglalkoztatási ráta, ami meghaladta az euró­pai uniós átlagot. Eközben a munkanélküliségi ráta 7,9-ről 3,6 százalékra csökkent.

Varga Mihály elmondta: az uniós módszertan szerinti költségvetési hiány várhatóan két százalék körül teljesülhetett a tervezett 2,4 helyett, az államadósság bruttó hazai termékhez mért aránya pedig a 2017-es 73,3 százalékról 71 százalékra csökkenhetett. A pénzügyminiszter hozzátette: tavaly decemberben az államháztartás 397,3 milliárd forintos többlettel zárt, így az éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forint lett. Varga Mihály rámutatott: az adócsökkentések mellett is jelentősen emelkedtek a költségvetési bevételek. Általános forgalmi adóból mintegy 403 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból több mint 257 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból mintegy 266 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból csaknem kilencvenmilliárd forinttal több folyt be, mint 2017-ben. Az Európai Unió mintegy 1430 milliárd forintot utalt át.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár elmondta: az államháztartás központi alrendszerén belül 2018 egészét tekintve a központi költségvetés 1368,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 83,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 7,6 milliárd forintos többletet mutattak. Hozzátette: a helyi önkormányzatok pénzforgalmi egyenlege 220 mil­liárd, az állami cégek nyeresége 130 milliárd forintos többletet eredményezett.


→ 397,3 milliárd forint  decemberi többlet
→ 4,5 millió foglalkoztatott
→ 11,6 százalékos bérnövekedés
→ 324 800 forint bruttó átlagbér
→ 1430 milliárd forint uniós átutalás
→ 28 millió online számla

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom