Ajánló

Eltérő világnézetek csatája Isztambulban

Szijjártó: A migráció rendkívüli veszélyeket tartogat Európa számára

A migrációval kapcsolatban két világnézet létezik Szijjártó Péter szerint. A külügyminiszter tegnap Isztambulban vett részt a Budapest Folyamat miniszteri ülésén, ahol Dimitrisz Avramopulosszal is vitába szállt.

Szijjártó 20190221
Budapest Folyamat: Szijjártó Péter és Süleyman Soylu török belügyminiszter (Fotó: MTI - KKM - Mitko Sztojcsev)

Brüsszel arra akarta felhasználni a Budapest Folyamat konferenciát, hogy újabb migrációs hullámoknak csináljon kedvet, de sikerült megakadályozni a záródokumentumok egyhangú elfogadását – közölte Szijjártó Péter tegnap az MTI-vel az Isztambulban megrendezett ülést követően. A külgazdasági és külügyminiszter szerint világossá vált, hogy két teljesen különböző világnézet létezik a migrációval kapcsolatban, az Európai Bizottság pedig kitart amellett, hogy a migráció jó Európának. Mint mondta, a négy visegrádi országon túl Ausztria és Olaszország sem írta alá az isztambuli deklarációt, mivel ezek az országok nem értenek egyet azzal, hogy a migrációs folyamatok jók, és azokat inspirálni kellene.

A tárcavezető kijelentette, a migráció újabb, rendkívüli veszélyeket tartogat Európa számára, mivel az Iszlám Állam legyőzése után a zsoldos terroristák elkezdenek visszatérni Európába, újabb terrorveszélyt jelentve a kontinens számára. Ezt meg kell gátolni, meg kell állítani – tette hozzá. Kiemelte, hogy mindenki – az ENSZ és Brüsszel is –, aki a migrációs folyamatot ösztönzi, Európa biztonságát sodorja rendkívüli veszélybe.

A miniszter közölte, a Nyugat-Balkánon a helyzet egyre drámaibb, a magyar határőrök pedig egyre több olyan esetet derítenek fel, amikor illegális migránsok a határt legálisan átlépő járműveken elrejtőzve próbálnak az országba jutni.

A konferencia szünetében Menczer Tamás külügyi államtitkár egyébként elmondta, hogy az ülésen Szijjártó Péter az európai polgárokat képviselte, George Soros embere, Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos viszont csak a migránsok jogait hangsúlyozta. Menczer szerint Avramopulosz láthatóan megsértődött Szijjártó szavain, és fenyegette a bevándorlást elutasító országokat.

Szintén tegnap a német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője egy berlini konferencián elmondta, hogy az Iszlám Állam szinte teljes megsemmisülése ellenére változatlanul nagy az iszlamista terrortámadások veszélye Németországban. Holger Münch közölte, a 2017-es adatok szerint a bevándorlók közül kerül ki a feltárt bűncselekmények elkövetőinek kilenc százaléka, ami messze meghaladja arányukat a lakosság egészében. A Civey közvélemény-kutató legújabb felmérése szerint egyébként a németek 70,3 százaléka aggódik a bevándorlás miatt.

Nyugtalanító adatokat közölt jelentésében az uniós határvédelmi ügynökség is. A Frontex statisztikái szerint továbbra is jelentős a migrációs nyomás az EU külső határain, ugyanakkor nincs „égető válság”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom