Ajánló

Elmaradt a visegrádiak és Izrael találkozója

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nem utazott el az egyeztetésre az országával kapcsolatos „teljességgel megengedhetetlen” jeruzsálemi nyilatkozatok miatt

A varsói és a jeruzsálemi kormány konfliktusa miatt várhatóan az év második felében tartják meg a V4–Izrael-csúcstalálkozót, amire tegnap utazott el Orbán Viktor kormányfő is.

orban-israel
Orbán Viktor kormányfőt Jószéf Amráni izraeli nagykövet fogadta Tel-Avivban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Meghiúsult a visegrádi csoport első, Európán kívül tartandó csúcstalálkozója, a négyből ugyanis csak három kormányfő utazott el tegnap Jeruzsálembe.

Az ügy előzménye a lengyel és az izraeli kormány között az elmúlt napokban kipattant nyilatkozatháború. Múlt héten Jiszráel Kac izraeli ügyvezető külügyminiszter több alkalommal is megsértette a varsói kormányt, amikor azt nyilatkozta, hogy „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”, sőt, Jichák Samír néhai izraeli kormányfőt idézve úgy fogalmazott, „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”.

A diplomata első nyilatkozatát sikertelenül próbálta tompítani Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, amikor telefonon igyekezett pontosítani lengyel kollégájának, Mateusz Morawieckinek, hogy Kac nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a hitleristákkal, csupán „egyes” lengyelekről beszélt. Ahhoz, hogy Varsó csak külügyminiszteri szinten képviseltesse magát a csúcstalálkozón, már a fenti nyilatkozatok is elegendőnek bizonyultak, a teljes távolmaradáshoz azonban az vezetett, hogy Kac rátromfolt korábbi szavaira: „Lengyelország a zsidó nép nagy temetője, csak egy történelmi igazság van. Lengyelországban a holokauszt előtt, alatt és utána is volt antiszemitizmus”.

A tervezett utazás reggelén aztán bekérették a varsói külügyminisztériumba Izrael nagykövetét, Morawiecki pedig azt mondta: határozott reakciót vár Kac „teljességgel megengedhetetlen” és „lengyelellenes” nyilatkozataira, majd bejelentette a távolmaradást is. Ezután Jeruzsálemben Andrej Babis cseh kormányfő és Emmanuel Nahson izraeli külügyi szóvivő is megerősítette, hogy a lengyelek távolmaradása miatt nem tartják meg a kétnapos csúcstalálkozót, helyette kétoldalú tárgyalásokat terveznek, a cseh, a szlovák és a magyar kormányfő külön fog találkozni Netanjahuval. Babis közölte újságírókkal, hogy – mint fogalmazott – „többé-kevésbé abban állapodtak meg”, a V4-ek és Izrael csúcstalálkozóját várhatóan az év második felében tartják meg, amikor Csehország lesz az országcsoport soros elnöke. Hozzátette, hogy még egyeztetni fog erről Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfővel.

Morawiecki tegnap délután a Twitter közösségi oldalon azt írta, reggel a visegrádi csoport többi országa kormányfőivel ismertette a lengyel álláspontot a csúcsértekezlet kapcsán. A csúcs elhalasztásáról szóló „fontos döntés azt mutatja, hogy a V4 egységes, és elfogadhatatlannak tartja a bármelyik tagország ellen irányuló alaptalan, rasszista támadásokat” – írta.

Tegnap egyébként a lengyelországi zsidó hitközségek szövetsége (ZGWZ), valamint Michael Schudrich lengyel főrabbi is tiltakozott Kac kijelentései ellen. Hangsúlyozták, Jichák Samír idézett szavai már 1989-ben is igazságtalanok voltak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom