Ajánló

Elfogadták a fővárosi költségvetést

Ezúttal körülbelül háromszor annyit beszélt Zugló polgármestere, mint 2018-ban összesen a közgyűlésben – reagált Tarlós István Karácsony Gergely tegnapi felszólalására

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Budapest ez évi költségvetését, amely Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint „stabil, nyugodt, de hatékony gazdálkodásra ösztönző”. Eldőlt az is, április végén állíthatják fel Széll Kálmán szobrát a róla elnevezett téren.

fővárosi  költségvetés 20190221
Tarlós István a kerületi polgármesterekkel az ülés előtt (Fotó: Ficsor Márton)

Csalódást okozott az ellenzék, amelytől sokkal ötletesebb, racionálisabb, hihetőbb és kritikusabb hozzászólásokra számítottam – mondta tegnap Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendes ülésén, a Budapest idei, összevont költségvetéséről szóló előterjesztés vitájában. A büdzsével kapcsolatban Karácsony Gergely (Párbeszéd), Zugló polgármestere is felszólalt: szerinte a költségvetés nem támogatható. Közölte, „az Európai Unió adja a pénzt a Pannon Parkra és a 3-as metróvonal felújítására, így azokat nem a kormánynak, hanem az EU-nak kellene megköszönni”. Tarlós ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, a zuglói polgármester ezúttal körülbelül háromszor annyit beszélt a Fővárosi Közgyűlésben, mint 2018-ban összesen, amikor tizennyolc másodpercben járult hozzá a testület munkájához.

A jobbikos Tokody Marcell szintén nem támogatta a költségvetést, szerinte Budapest feléli a tartalékait, és hatvanhétmilliárd forintos hitelt vesz fel.

A vitában Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes kiemelte, a büdzsé stabil, nyugodt, de hatékony gazdálkodásra ösztönző. Az ellenzéki képviselők felszólalására reagálva elmondta, a BKV az idén hárommilliárd forinttal többet kap, mint tavaly, és a Pannon Park nem uniós pénzből épül. Megjegyezte: a főváros, nagymértékben Tarlós Istvánnak köszönhetően, nyolcvanmilliárd forintot kapott a metrófelújításra, hatmilliárdot pedig a Lánchíd felújítására.

Kovács Péter, a költségvetési bizottság fideszes elnöke kijelentette, miközben az ellenzéki képviselők arról beszélnek, hogy milyen rossz az idei tervezet, addig csupán egyetlen módosító javaslatot nyújtottak be, amely 270 millió forint átcsoportosítását célozta egy tanulmány elkészítéséhez.

A vitát követően a testület végül elfogadta az előterjesztést, amely az önkormányzat költségvetési bevételét 266 milliárd 39 millió 233 ezer forintban, kiadásait 380 milliárd 58 millió 282 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező hiányt az előző évek maradványának igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 66 milliárd 718 millió 391 ezer forintból, valamint belföldi értékpapírok bevételeiből finanszírozzák.

A közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Jégkorongszövetség egy új csarnokot építsen a BKV Sport utcai sporttelepén. A másfél milliárdos beruházás költségeit teljes egészében a jégkorongszövetség vállalja, hasonlóan az üzemeltetéséhez.

A főpolgármester és a budapesti rendőrfőkapitány vezetésével Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot hoznak létre – erről is szavaztak a képviselők. Jóváhagyták azt az előterjesztést is, amely alapján áprilisban felállíthatják Széll Kálmán egykori miniszterelnök szobrát a róla elnevezett téren.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom