Ajánló

Élelmiszeripari mérföldkő

Évi kétszázötvenezer tonna magyarországi, GMO-mentes búzát dolgoz fel világszínvonalú, környezetbarát technológiával, hulladékmentesen a visontai búzakeményítő üzem

A magyar élelmiszeripar újabb mérföldkövének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Viresol Kft. tegnap átadott visontai búzakeményítő üzemét, amellyel egy teljesen más korszakba léphet a gabonafeldolgozás az országban.

orbanviktor
Cél, hogy a legjobb megoldások hazai földön alakuljanak ki – mondta Orbán Viktor (Forrás: Facebook.com/orbanviktor)

„Jó, ha nem csak számokból tudom, de láthatom is, ahogy épül Magyarország” – fogalmazott a kormányfő a Heves megyei településen. Hangsúlyozta, a visontai üzem évi kétszázötvenezer tonna magyarországi, GMO-mentes búzát fog feldolgozni világszínvonalú, környezetbarát technológiával, hulladékmentesen. Ezzel a mennyiséggel, egy jó termésű évben, a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja fel – mutatott rá Orbán Viktor, hangsúlyozva azt is, hogy az a cél, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként Magyarországot. A miniszterelnök azt is világossá tette, hogy Magyarország „egy tapodtat sem enged” a GMO-mentességből, a magyarok ugyanis úgy döntöttek, nem akarnak génmódosított élelmiszereket látni a boltok polcain, amire a visontai gyár garanciát jelent.

Azt is kiemelte, hogy az átadott búzafeldolgozó nagy mennyiségben képes gluténmentes búzakeményítőt előállítani, amivel sokak életét megkönnyíti. A kormányfő hangsúlyozta, sok ilyen vállalatra lesz szükségünk a jövőben, bátor és vállalkozó szellemű cégekre, amelyek a hazai fejlesztés és innováció éllovasaivá válhatnak. A cél az – folytatta –, hogy a legfejlettebb megoldások hazai földön alakuljanak ki, hogy azután ezeket az új technológiákat mi magunk alkalmazzuk.

A visontai beruházáshoz biztosított 6,2 milliárd forintos kormányzati támogatással kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte: adnánk az ország más városaiba és más falvaiba is, ha lenne több terv és több vállalkozószellem. A magyar gazdaság fejlesztésének korlátját ugyanis ma nem a pénzszűke, hanem sokkal inkább az életképes, nagyvonalú, nemzetközileg is versenyképes tervek és vállalkozószellem hiánya jelenti – mondta a miniszterelnök.

A tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc a határidőre elkészült gyárat, amely Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzeme, innovatívnak, intelligensnek, környezetbarátnak, 21. századinak nevezte. Jelezte, hogy az üzemnek a szomszédos Mátrai Erőmű biztosít energiát. Reményét fejezte ki, hogy a búzakeményítő-gyár nagy sikereket ér el, egyúttal közölte: május-júniusra elkészül a második és a harmadik ütem is.

A zöldmezős beruházás harminchárommilliárd forintba került, az önerő mértéke mintegy harmincmillió euró volt, a többi részt hitelből fedezték – ismertette Mészáros Lőrinc. Az eseményen kiosztott tájékoztatóban közölték: az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, harminchárommilliárd forintból megvalósult létesítmény – amelynek beruházása 2015-ben kezdődött – közvetlenül több mint kétszázötven, a beszállítókkal együtt mintegy hétszáz embernek ad munkát a térségben – adta hírül a távirati iroda. Az üzemben a búzát komponenseire bontják szét, és minden értékes alkotóelemét feldolgozzák.

A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója, termékeiket az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett takarmánytermékeket is gyártanak. A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén lehet találkozni: megtalálhatók a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig – olvasható a háttéranyagban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom