Ajánló

Együtt a Siemensszel a korszerű iparért

Palkovics László: A szakképzési rendszer a gazdasági elvárásokhoz igazodva újul meg a munkaerőpiaci jelzések és a vállalati együttműködések révén

A duális szakképzés reformjára és az ezt előkészítő program indítására négy évre szóló partnerségi megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Siemens. Az együttműködésre azért van szükség, mert az ipar dinamikus fejlődése újfajta tudást igényel.

siemens
A nagyvállalat oroszlánrészt vállal a korszerű képzés szervezéséből, megvalósításából (Fotó: Hegedüs Róbert)

A pilot program magában foglalja a pályaorientáció, a felvételi rendszer, a képzési tartalmak, a tanulószerződés, a szakképzési vizsgarendszer fejlesztését, kiterjed a szaktanárok és oktatók továbbképzésére a legkorszerűbb ipari folyamatokhoz kapcsolódó területeken – mondta tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, miután Dale E. Martinnal, a Siemens elnök-vezérigazgatójával partnerségi megállapodást írt alá.

Hozzátette, hogy a négyéves, idén induló program hozzávetőleg negyven iskolát, hatezer-négyszáz tanulót, illetve felnőttet és négyszáz tanárt érint. A mintegy kétmilliárd forint értékű projektre a megállapodás megkötése után a Siemens támogatási igényt nyújt be a Nemzeti Foglalkoztatási Alaphoz.

Palkovics László felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar szakképzési rendszer a gazdasági elvárásokhoz igazodva újul meg a munkaerőpiaci jelzések és a vállalati együttműködések révén. A tárcavezető megjegyezte, a kormány idén júniusban döntött arról, hogy támogatja a partnerségi megállapodás megkötését a Siemens céggel, amelynek fő célja a szakképzés népszerűsítése, minőségbiztosítása, a duális képzés tartalomfejlesztése, annak gyakorlati kipróbálása.

„Alapvetően két szinten van duális képzésünk. Az egyik az egyetemi, ahol a vállalatok már a tanulás alatt alkalmaznak diákokat, ezen a szinten nagyjából háromezer körül van jelenleg a hallgatók száma, de ez szeptemberre még tovább fog növekedni. A szakképzés keretein belül pedig körülbelül hatvanhatezer ezer azoknak a hallgatóknak a száma, akik valamilyen vállalatnál éppen párhuzamos képzésre járnak” – tudatta lapunk kérdésére Palkovics László, aki reális célnak tartja, hogy az egyetemeken ez a szám nyolcezer körül legyen, míg a szakmunkások esetében 65–80 ezer között bármilyen számmal elégedettek.

Magyarországon a duális képzési formát a Siemens elsők között alkalmazta, a jövőt pedig a jelenben szeretné formálni – fogalmazott Dale A. Martin, a Siemens elnök-vezérigazgatója. Kiemelte, a programban naprakész piaci szaktudást adnak át, amely segíti a gazdaság és a társadalom fejlődését.

Hozzátette, az ipar dinamikus fejlődése újfajta tudást igényel, és büszkék arra, hogy a magyar duális műszaki szakképzésben a Siemens élen jár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy manapság már a gyári munkások számítógéppel dolgoznak, ami más, speciális hozzáértést igényel. Olyan leendő kollegákat, munkavállalókat képeznek, akik a legfrissebb tudással rendelkeznek, és mindenütt megállják a helyüket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom