Ajánló

Egyre több a fogorvosjelölt a szakképzésben

Növekszik az itthon vagy külföldön szerzett, illetve a Magyarországon honosított szakorvosi diplomák száma

Míg 2013-ban száztizenhét, addig tavaly hatvanhárom fogorvos igényelt az egészségügyi szakképesítés külföldi elismeréséhez szükséges hatósági bizonyítványt a kórházfenntartó adatai szerint. Kiderült az is, hogy tíz százalékkal emelkedett az ÁEEK alapnyilvántartásában szereplő fogorvosok száma.

Egyre több fogorvosjelölt lép be a szakképzési rendszerbe, 2014 és 2017 között a nyilvántartások alapján összesen száznyolcvanegy hallgató – derült ki az Országgyű­lés honlapján megjelent írásbeli válaszból. Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára kifejtette, az államilag támogatott fogorvosi helyek két nagy csoportra bonthatók: egyrészt az egyetemi oktatói utánpótlás biztosítására szolgáló, másrészt tavaly óta a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok ellátását szolgáló támogatott fogorvosi helyekre. Utóbbi esetében a támogatás fejében a jelölteknek a szakvizsga után közfinanszírozott fogorvosi tevékenység végzését kell elvállalniuk legalább három évig teljes munkaidőben vagy minimum hat évig részmunkaidős foglalkoztatás keretében. Ezzel – írta Rétvári Bence – biztosítható a tartósan betöltetlen alapellátási körzetek jobb ellátása.

A válaszból kiderült az is, növekedés tapasztalható az itthon, külföldön vagy a Magyarországon honosított fogorvosi diplomák számát illetően. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint 2014-ben az alapnyilvántartásban 8754 fogorvos szerepelt, ami 2017-re 9780 főre, vagyis tíz százalékkal emelkedett. Az ÁEEK adataiból az is kiderült, hogy érzékelhetően csökkent az egészségügyi szakképesítés külföldön történő elismeréséhez szolgáló hatósági bizonyítványt első alkalommal igénylő fogorvosok száma az elmúlt években. Míg 2013-ban száztizenheten, addig tavaly hatvanhárman igényeltek ilyen dokumentumot.

Az államtitkár hozzátette, a tényleges elvándorlás szempontjából fontos megjegyezni, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok száma nem jelenti feltételenül azt, hogy az érintett szakember valóban elhagyja az országot.

Tudható, az alapellátó fogorvosok 2016-ban kétmilliárd forint pluszforrást kaptak, ami havonta 50-55 ezer forintos bevételnövekedést jelentett számukra. Tavaly decemberben az alapellátást nyújtó fogorvosi szolgálatot működtető szolgáltatók hárommillió forint kiegészítő díjazást kaptak szolgálatonként, ami összesen 7,6 milliárd forintos támogatást jelentett. Ezen felül idén március 1-jétől ugyanezen szolgáltatók havi százharmincezer forintos rezsitámogatásra is jogosultak, így tehát a bevételük összességében 15,8 százalékkal emelkedett.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom