Ajánló

ENSZ-paktum: Prága sem kér a csomagból

A világszervezet migrációs megállapodása elmossa a különbségeket a valódi menekültekés az illegális gazdasági bevándorlók között – mondta Gál Kinga Strasbourgban

Nem Európa érdekeit tükrözi Gál Kinga szerint az ENSZ globális migrációs csomagja. A fideszes európai parlamenti képviselő erről a kedd esti strasbourgi plenáris ülésen beszélt.

bevándorlók 20181115
Menekültek vagy illegális bevándorlók? Az ENSZ-nek mindegy, a kilépőknek nem (Fotó: AFP - Fadel Senna)

Eltérően vélekedtek az Európai Parlament (EP) kedd esti vitáján résztvevők arról, hogy egyes tagországok is kiléptek az ENSZ migrációs csomagjának jóváhagyási folyamatából. A strasbourgi plenáris ülésen Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy a migráció globális válaszokat igényel, olyan megközelítést, amely a szolidaritáson, a felelősségvállaláson és a multilateralizmuson alapul. Rámutatott, a megállapodás célja, hogy a migráció biztonságosan, rendezetten történjen.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő azt hangoztatta, hogy a dokumentum nem Európa érdekeit tükrözi, s egybemossa az illegális gazdasági bevándorlást a valódi menekültek és a legális migráció kérdésével. Aláhúzta, hogy a csomag elfogadásának visszafordíthatatlan következményei lennének, amelyek ellentétesek az európaiak, de még a harmadik világ érdekeivel is, mert a megállapodás hamis, hosszú távon teljesíthetetlen ígéretet sugall. Kijelentette, hogy a migrációs válság megoldásához már az EU-n kívül külön kell választani a megélhetési bevándorlókat a menekültektől, hatékonyabbá kell tenni a visszatoloncolásokat, és a tömeges migráció valós kiváltó okait kellene orvosolni.

A szociáldemokrata Elena Valenciano szégyenletesnek nevezte, hogy egyes tagállamok kormányai kiléptek a szerződés elfogadási folyamatából.

Jussi Halla-aho, az Európai Konzervatívok és Reformerek- (ECR-) frakció politikusa szerint a megállapodás „veszélyes és félrevezető”, és abból minden tagállamnak ki kellene lépnie.

Tegnap az Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Bulgária, és Magyarország után Csehország is úgy döntött, nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához. Prága számára alapvető fontosságú, hogy a dokumentum kimondja a legális és az illegális migráció közti különbséget, s utóbbit minősítse elfogadhatatlannak. A Le Soir című belga lap tegnapi cikke szerint egyébként a belga kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága sem támogatja az ENSZ-paktumot.

A strasbourgi plenáris ülésen a humanitárius vízumok kérdése is napirendre került. Gál Kinga közleményében hangsúlyozta, hogy az EP olyan kezdeményezéssel állt elő, amely a migránsok tömegeit kívánja Európába juttatni a humanitárius vízumok segítségével. A javaslat ezért számunkra elfogadhatatlan – tette hozzá. Egyébként a javaslat nem kapott abszolút többséget, de a benyújtó új voksolást szeretne, mert szerinte technikai hiba történt.


Röviden

Népszerű migránscélpont a spanyol határ – a Frontex friss jelentésében. Az EU közös határvédelmi ügynöksége szerint az illegális bevándorlók 60 százaléka lép be itt az unióba, októberben csaknem tízezer ember, az év első tíz hónapjában pedig a tavalyi hullám kétszerese, negyvenhatezer ember érkezett ezen az útvonalon.

Az Európai Bizottság további 43,7 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) sürgősségi támogatást nyújt a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) számára. A támogatást a bizottság tegnapi közleménye szerint azért nyújtják, hogy az IOM segíteni tudja Görögországot a migrációs kihívások kezelésében, és növeljék a fogadóállomások kapacitásait.

Kilencvenegy bevándorló barikádozta el magát egy konténerhajón a líbiai Miszráta kikötőváros partjainál hírügynökségi jelentések szerint, mert nem akarnak visszatérni az afrikai országba, hanem Európába akarnak utazni. A konténerhajó múlt pénteken indult el Líbiából. Az ország partiőrségének felszólítására ketten közülük visszatértek Líbiába a hatóságokkal, a többiek azonban nem hajlandóak erre.

Megérkezett tegnap Kabulba az a mintegy negyven afganisztáni, akiknek Németország előzőleg elutasította a menedékkérelmét – közölték a helyi repülőtéri hatóságok. Ez volt a tizennyolcadik ilyen jellegű kitoloncolás Afganisztánba 2016 decembere óta.

Népszerű migránscélpont a spanyol határ – a Frontex friss jelentésében. Az EU közös határvédelmi ügynöksége szerint az illegális bevándorlók 60 százaléka lép be itt az unióba, októberben csaknem tízezer ember, az év első tíz hónapjában pedig a tavalyi hullám kétszerese, negyvenhatezer ember érkezett ezen az útvonalon.Az Európai Bizottság további 43,7 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) sürgősségi támogatást nyújt a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) számára. A támogatást a bizottság tegnapi közleménye szerint azért nyújtják, hogy az IOM segíteni tudja Görögországot a migrációs kihívások kezelésében, és növeljék a fogadóállomások kapacitásait.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom