Ajánló

Döntöttek a főváros és a kerületek közti forrásmegosztásról

A BKK sorsa még nem dőlt el, két alternatíva van, az egyik a megszűnés, október utánderül ki, hogy az új vezetőnek a cég felszámolását vagy átalakítását kell majd levezényelnie

Tavalyhoz képest idén huszonkilencmilliárd forinttal több forrásból gazdálkodhat a főváros és a kerületek. A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén a képviselők döntöttek: a kerületeket 132,2, a fővárost 155,5 milliárd forint illeti meg. Szavaztak arról is, hogy Dabóczi Kálmánt Nemesdy Ervin váltja a BKK élén.

Tarlós 20190124
Komoly munkát kell végeznie a BKK vezérigazgatójának – mondta Tarlós István (Fotó: Ficsor Márton)

A vártnál nagyobb gazdasági növekedés, az adók hatékonyabb behajtása révén a tavalyinál nagyobb összegről rendelkezhet a főváros és kerületei – mondta tegnap Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés rendes ülésén, a forrásmegosztásról szóló előterjesztés vitájában. A megszavazott dokumentum szerint a kerületeket összesen 132,2 milliárd forint (negyvenhat százalék), a fővárost pedig 155,5 milliárd forint (ötvennégy százalék) illeti meg. Mindez azt is jelenti, hogy a megosztandó bevételek a tavalyihoz képest több mint huszonkilencmilliárd forinttal nőnek.

Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere a forrásmegosztás számításának újragondolását szorgalmazta, szerinte a jelenlegi rendszer kor- és szakszerűtlen, mivel nem számol az önkormányzatok időközben megváltozott feladataival. Elképzelései szerint a jövőben lakosságszám alapján kellene a forrásokat szétosztani. Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester úgy reagált, a jelenlegi forrásmegosztás bár lehetne jobb, például figyelembe vehetné a kezelt utak számát és több egyéb más tényezőt, mégis sokkal igazságosabb, mint a korábbi. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a forrásmegosztásról törvény rendelkezik, amelyen a közgyűlésnek nem áll módjában változtatni. Tarlós István főpolgármester a vita végén emlékeztetett, hogy a kormányfővel tervezett egyeztetéseken várhatóan napirendre kerül a főváros forrásainak kérdése.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is: Nemesdy Ervin váltja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatói posztján Dabóczi Kálmánt, akinek munkaviszonyát február 27-ei dátummal, felmondással szüntetik meg. Ismert, Tarlós István 2018. november 30-án közleményben tudatta, hogy kezdeményezi a BKK vezérigazgatójának felmentését a cég elektronikus jegyrendszerének projektje miatt.

A BKK új vezetője közlekedési építőmérnök, mérnök-közgazdász, akinek szerződése határozatlan időre szól. A napirend vitájában a DK-s Gy. Németh Erzsébet azt a kérdést tette fel, hogy Nemesdyt milyen megbízatással küldik a cég élére, felszámolóbiztosnak, vagy érdemi munkát várnak tőle, hiszen a főpolgármester már régóta beszél a BKK felszámolásáról. Tarlós István erre reagálva közölte: a BKK „sorsa még nem dőlt el”, a vezérigazgatónak komoly munkát kell végeznie. A központ átalakításának két alternatívája van, az egyik az esetleges megszűnés, ám csak október után dől el, hogy az új vezetőnek a cég felszámolását vagy átalakítását kell majd levezényelnie.

Döntöttek arról is, hogy húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom