Ajánló

Dinamikus a mezőgazdaságigép-piac

Az értékesítésen belül egyharmad részt képviseltek a traktorok, de kevesebb gabonakombájnt szereztek be a gazdák

Alaposan felfrissült tavaly a gazdák gépparkja, új gépekre és alkatrészekre is jóval többet költöttek, mint tavalyelőtt.

A magyar mezőgéppiac 2018-ban is dinamikusan növekedett, ezzel rekordforgalmat ért el. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai alapján Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ez 15 százalékkal haladta meg az előző évi gépforgalom értékét. Az alkatrészekre is 11 százalékkal többet, összesen 49 milliárd forintot fordítottak. Ezt a folyamatot a beruházási támogatások, a kedvező finanszírozási lehetőségek – a hitelezés és a lízing –, valamint a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége és a jövedelempótló támogatások által biztosított stabil pénzügyi háttér egyaránt segítették.

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet. A mezőgazdaságigép-beruházások értékének 55 százalékát adták az erőgépek, 45 százalékát a munkagépek, valamint egyéb gépek. A teljes érékesítésen belül a traktorok 34 százalékos, a gabonakombájnok 12 százalékos arányt képviseltek. A mezőgazdasági célú szállító járművekből 15 százalékkal, az új mezőgazdasági pótkocsikból húsz százalékkal többet értékesítettek. A növényvédő gépek piacán 31 százalékkal nőtt a forgalom. Gabonakombájnt tavaly 15 százalékkal kevesebbet vásároltak. A gazdaságokba 262 új arató-cséplő gép érkezett 2018-ban, az azt megelőző évben 307. Az értékesített kombájnok a legkorszerűbb európai színvonalat képviselik.

Az AKI tegnap a távirati irodával azt közölte, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja csökkent, importja nőtt tavaly, így az ágazat külkereskedelmi aktívuma mérséklődött az előző évhez képest, miközben az agrárgazdaság cseraránya javult, és az exporton belül nőtt a magas feldolgozottságú termékek aránya. A Központi Statisztikai Hivatal adatain alapuló elemzés szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 2,2 százalékkal 8685 millió euróra nőtt, behozatala 12,8 százalékkal emelkedett, 5816 millió eurót tett ki. Az agrár-külkereskedelem aktívuma 2869 millió euró volt, 424,7 millió euróval kevesebb, mint 2017-ben.