Ajánló

Csökkent az adóelkerülés

Strukturális reformok kellenek megszorító politika helyett

Egy esetleges válság felkészülten érné az országot – mondta tegnap Matolcsy György jegybankelnök. Az elmúlt időszakban az adóelkerülés a felére csökkent Magyarországon.

Matolcsy-Gyorgy
Matolcsy György: A reformok sikeresek voltak (Fotó: Ficsor Márton)

Magyarországnak kreatív, új technológiákra, új menedzsmentre, új piacokra és új szövetségekre épülő, nagyon gyorsan fejlődő, versenyképes gazdaságot kell építenie – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tartott tegnapi előadásában. Matolcsy György, aki a Magyar Közgazdasági Társaság hajdú-bihari szervezetének meghívására érkezett az egyetemre, egy kérdésre válaszolva a távirati iroda beszámolója szerint úgy fogalmazott: egy újabb válság esetén sok ország áll majd egyvonalban a „startnál”, Magyarországnak pedig az a célja, hogy erre a helyzetre megfelelően felkészülve rögtön előzni tudjon.

A jegybankelnök rámutatott, a 2010 óta képviselt gazdaságpolitika következő fontos feladata, hogy elősegítse a szükséges versenyképességi fordulatot. Közösen kell megfogalmaznunk, hogy 2030-ra milyen legyen egy igazán versenyképes magyar gazdaság – mondta. Kifejtette, sikeresen kezeltük a legutóbbi pénzügyi, gazdasági válságot, ehhez a megszorító politikát kizáró strukturális reformokat kellett bevezetni. A gazdaságpolitika az egyensúly és a növekedés egyidejű biztosításával, egyebek mellett a foglalkoztatás bővítésével, a devizakárosultak mentőcsomagjával, az államadósság csökkentésével és adóreformmal „válaszolt” a válságra.

A jegybankelnök beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban az adóelkerülés a felére csökkent Magyarországon. A reformok sikeresek voltak – szögezte le. Hozzáfűzte, a foglalkoztatás nagymértékben emelkedett Magyarországon 2010 és 2017 között, és ez a fordulat teremtette meg a növekedés alapját.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom