Ajánló

Biztonságban a családok

A 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok megszorításainak elsődleges célpontjai a gyermeket nevelők voltak, itt az alkalom, hogy melléjük álljanak – mondta Nacsa Lőrinc

Első helyen állunk Európában a családtámogatásra fordított források mértékét tekintve – hangsúlyozta az Országgyűlésben Novák Katalin családügyi államtitkár.

Novák Katalin 20190320
Novák Katalin Európát az üres bölcsők kontinensének nevezte (Fotó: MTI - Illyés Tibor)

A családvédelmi akcióterv júliusban életbe lépő intézkedéseiről tárgyalt tegnap az Országgyűlés. Novák Katalin családügyi államtitkár expozéjában arról beszélt, Magyarországon 1981 óta fogy a népesség, ez azonban nem egyedi, Európát az üres bölcsők kontinensének nevezte. Kitért arra is, hogy míg 2010-ben az ország 960 milliárd forintot fordított családtámogatásokra, addig ma kétezermilliárd forintot, a GDP 4,8 százalékát. Ebben európai szinten az első helyen állunk – mutatott rá, és közölte, az OECD-átlag 2,55 százalék.

A júliusban életbe lépő tízmillióforintos babaváró támogatás, az otthonteremtési támogatások bővítése, valamint a hétszemélyes autók vásárlásához nyújtott támogatás júliusi hatályba lépése „nagyobb biztonságot jelent” – mondta Novák Katalin. A tízmilliós kamatmentes juttatás 2022 végéig igényelhető és szabadon felhasználható azoknak a házaspároknak, akik közül a feleség 18–40 év közötti, a pár egyik tagja dolgozik vagy biztosított, büntetlen előéletűek, és nincs adótartozásuk. Az otthonteremtést könnyíti, hogy a jövőben a csokhoz igényelhető kedvezményes, maximum három százalékon kamatozó hitel már használt lakásra is felhasználható lesz. Emellett júliustól bármilyen ingatlanfedezetű jelzáloghitelből egymillió forintot jóváír az állam a második gyermek érkezésekor, további négymilliót a harmadik jövetelekor, az újabb gyermekeknél pedig egy-egy milliót. Új, hétszemélyes autó vásárlásához két és fél millió forintos támogatást is nyújt az állam a nagycsaládosoknak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, az élve születést tekintve történelmi mélyponton van Magyarország, a teljes termékenységi arányszám felpörgése ugyanakkor vitathatatlan. Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó a kormánypártok nevében bocsánatot kért a mostani gyerekektől, akiknek „nyolcvan százaléka felnőtt korában el akarja majd hagyni a hazáját”.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokat azzal vádolta, hogy megszorításaik elsődleges célpontjai a családok voltak, ám „itt az újabb alkalom: a szocialista és gyurcsányista képviselők eldönthetik, hogy a magyar családok mellé állnak-e”. Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka kiemelte, a családvédelmi akcióterv azt a célt szolgálja, hogy száz év múlva is magyarul beszéljenek utódaink a Kárpát-medencében. Vannak Európában olyan kormányok, amelyek eltérő kultúrájú tömegek betelepítésével válaszolnának a népességfogyással összefüggő kihívásokra, de „mi nem a bevándorlókkal, hanem magyar gyermekekkel képzeljük el Magyarország jövőjét” – fogalmazott.


Röviden

A DK letagadja a  brüsszeli bevándorláspárti terveket, holott képviselőik is támogatták ezeket – jelentette ki Dömötör Csaba a parlamentben. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Varju László felszólalására reagált, aki szerint nem a bevándorlás az EP-választás tétje, és arra hívott mindenkit, hogy válassza Európát. „Ha a DK kicsit is aggódna a magyar EU-s tagság miatt, akkor nem működne együtt a Jobbikkal, amely az egyetlen párt, amely támogatta a kilépést az unióból” – mutatott rá Dömötör.

A Ház harminchat ellenzéki országgyűlési képviselő tiszteletdíját csökkentette a tavalyi utolsó ülésen történt rendbontással összefüggésben. A büntetések több mint negyvenegymillió forintot tesznek ki.

Módosult a felsőoktatási törvény, így az Országgyűlés megteremtette annak lehetőségét, hogy az állami felsőoktatási intézmény fenntartói jogát nem állami fenntartó, de az állam által létrehozott alapítvány részére ruházzák át. A fenntartóváltás megváltoztatja az átruházott fenntartói joggal érintett felsőoktatási intézmény és az ott foglalkoztatott dolgozók jogállását is.

A parlament egyhangúlag fogadta el a rendezetlen brit kilépés esetére született, Trócsányi László igazságügyi miniszter által beterjesztett törvényt. Ezzel megteremtették a lehetőséget, hogy a kilépés előtt a szabad mozgás és tartózkodás jogát élvezők a kiválás után is Magyarországon tartózkodhassanak kedvezményes szabályozás keretében. (SzL)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom