Ajánló

„Az ellenzék nem képviseli a magyarok többségét”

Fasisztázik, de nem értékeli túl a tüntetéseket a nyugati sajtó

Nagy terjedelemben és túlzásokkal tűzdelve számolt be a nemzetközi sajtó a magyarországi tüntetésekről. Kovács Zoltán kormányszóvivő közben a CNN műsorában tisztázta, a magyar parlamentet a magyar emberek irányítják.

Egymást körbehivatkozva aggódik a magyarországi demokráciáért a nyugat-európai és amerikai sajtó. A Washington Examiner véleménycikke szerint hazánkban hanyatlóban van a demokrácia, sőt a Vox hivatkozott cikke szerint egyenesen „puha fasizmus” van az országban. A lap mindenesetre leszögezi a publicisztika végén, hogy bár megmutatkozott egy ellenzéki összefogás potenciálja, a tiltakozások nem jelentenek egzisztenciális veszélyt a kormányra. Hasonlóan látja ezt a brüsszeli EUObserver is, a portál szerint sem kell aggódnia Orbán Viktornak, aki szerintük egy „egyre inkább autokratikus, illiberális demokráciát” vezet. Az EUObserver a George Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványokat is megkérdezte, igaz-e, amit a magyar sajtóban olvasni arról, hogy a milliárdos támogatja a tüntetéseket, az alapítvány pedig ezt közleményben tagadta.

Az AFP „tudósítása” szerint vasárnap este 15 ezren tüntettek, ezt az információt számos sajtótermék átvette, beleértve az amerikai Washington Postot is. A francia hírügynökség név nélkül jegyzett anyagában egyébként „ádáz nacionalistának” is nevezik a magyar kormányfőt. A BBC tudósítása szerint tízezren tüntettek vasárnap. A brit közmédia portálja Schöpflin György fideszes EP-képviselőt is megszólaltatta, aki szerint az ellenzék erősen torzítva beszél a túlóratörvényről.

A magyar parlamentet a magyar emberek irányítják – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a CNN-nek hétfő este. Leszögezte: az ellenzék nem képviseli a magyarok többségét. Az a pár száz vagy pár ezer tüntető, akit a CNN bemutatott az utóbbi napok eseményeit összefoglaló riportjában, egy, a kormány ellen szervezett politikai akció részese – mondta. Kovács Zoltán megjegyezte, hogy a hírcsatorna megválogatott jeleneteket mutatott be az állítólagos rendőri erőszakról, amely valójában az erőszakos tömeg viselkedésének a következménye.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom