Ajánló

Az ellenzék drámatagozata

Ma a biztonsági őr van célkeresztben, holnap bárki más – kommentálta Dömötör Csabaaz MTVA-székháznál történteket, a műkönnyeket, a megrendezett jeleneteket

Ha az ellenzéki képviselők élő adásban így viselkednek, mit tennének, ha hatalom lenne a kezükben? – hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba az MTVA-székháznál történtekkel kapcsolatban.

ellenzék 20181219
Előadás után az ellenzéki nagyszínpadon járt a taps: Tordai Bence, Bangóné Borbély Ildikó, Niedermüller Péter, Kunhalmi Ágnes, Korózs Lajos és Gréczy Zsolt (Fotó: Ficsor Márton)

Mindenki láthatta az ellenzéki drámatagozat színjátékát, a balhékeresést, a műkönnyeket és a megrendezett jeleneteket az elmúlt napokban – mondta Dömötör Csaba a Facebook-oldalára feltöltött videóban tegnap. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára rámutatott: súlyos, hogy ellenzéki képviselők sorozatosan fenyegetnek munkájukat végző embereket, arra való hivatkozással, hogy ők országgyűlési képviselők. Leszögezte, a képviselőség többletjogot nem jelent arra, hogy ilyen stílusban beszéljenek, és fenyegessenek dolgozókat. „Ha ezek az emberek élő adásban így viselkednek, akkor hogyan viselkednének, ha kicsike hatalom is lenne a kezükben? Ma a biztonsági őr van célkeresztben, holnap bárki más” – fogalmazott. Bejátszotta Tordai Bence (Párbeszéd) felvételét, aki egy biztonsági őrnek beszél arról az MTVA székházában, hogy ő és a hozzá hasonlóak a bíróság előtt fogják végezni.

A Századvég hétfőn azt közölte: az ellenzéki képviselők mentelmi jogukra hivatkozva törtek be és zavarták meg egy nemzetbiztonsági szempontból különlegesen védett intézmény működését, ez pedig bűncselekménynek számít. Hozzátették: az MTVA tájékoztatási kötelezettségét minden helyzetben szavatolni kell, így katasztrófa vagy rendkívüli helyzet esetén is. Ebből következik, hogy mentelmi joggal való visszaélés történt akkor, amikor az ellenzéki politikusok csoportja erőszakkal megpróbált beférkőzni a köztelevízió egyik stúdiójába. Bár az országgyűlési képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervbe, a közintézetekbe és közintézményekbe történő belépésre jogosít, e jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek vagy intézmények rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét – írták az elemzésben. A közérdekű üzem működésének megzavarása bűncselekménynek minősül, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de a büntetési tétel kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat, ha a bűncselekményt csoportosan, esetleg bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva követték el.

Az elemzésben kitértek a december 12-én a Parlamentben történtekre is, hangsúlyozva, hogy az Országgyűlés általános fegyelmi gyakorlata megfelel a nyugat-európainak. Lapunk úgy tudja, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálódhat az MTVA-dolgozókról készült felvételekkel kapcsolatban, mivel sérülhettek az érintettek személyiségi jogai. A magyar lakosság 85 százaléka elfogadhatatlannak tartja a rendőrök ellen irányuló agressziót, rongálást és gyújtogatást a tüntetéseken. A válaszadók 80 százaléka azzal sem ért egyet, hogy ellenzéki politikusok erőszakos fellépésekre buzdítják a szimpatizánsaikat. A lakosság 59 százaléka úgy látja, a tüntetések szervezői elvesztették az irányítást az események felett – áll a Századvég friss, kedden publikált felmérésében.

Tegnap ülésezett volna a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, ám a kormánypártiak távolmaradása miatt határozatképtelen lett az ülés. A Fidesz azt közölte, azért maradtak távol, mert a Belügyminisztérium (BM) visszavonta az összehívás okául szolgáló előterjesztést, a másik napirendi pontból pedig politikai balhét akart csinálni az ellenzék. Utóbbi az MTVA-székháznál történtekről akart tárgyalni. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta: az ellenzéki politikusok a hatalomért mindenre képesek, erőszakra, közintézmények elfoglalására és a parlament működésének megbénítására is. Nyitrai Zsolt (Fidesz) pedig emlékeztetett, az Országgyűlés múlt szerdán döntött arról, hogy jövő januártól emelkedik az ápolási díj, és bevezetik a gyermekek otthongondozási díját. Azonban nem akadt egyetlen ellenzéki képviselő sem, aki megszavazta volna a javaslatot – idézte fel.

A Belügyminisztérium szerint – az Amnesty International (AI) állásfoglalásával ellentétben – a magyar rendőrség a támadások ellenére higgadt maradt, nem alkalmazott „felesleges, túlzó erőszakot” a kormány ellen tüntetőkkel szemben.


Röpcédulán ígérik az erőszakot

Uszításra alkalmas és erőszakra buzdító röpcédulákat szórtak szét a fővárosban a Bajnai Gordon volt kormányfőhöz köthető alapítvány, a Haza és Haladás aktivistái – írta az Origo.hu kedden. A Haza és Haladást korábban a Hillary Clinton amerikai elnökjelölthöz kapcsolható Center for American Progress támogatta. Szélsőséges és erőszakos aktivisták támadtak az elmúlt napokban rendőrökre, ők törtek össze autókat, rugdosták meg a Kossuth téri karácsonyfát, téptek ki jelzőtáblákat, gyújtottak fel kukákat. (BK)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom