Ajánló

Antiszemita támadás Pittsburghben

Legalább tizenegy embert megölt és hatot megsebesített a gyanú szerint egy 46 éves férfi,aki szombaton tüzet nyitott az egyesült államokbeli nagyváros egyik zsinagógájában

Gyűlölet-bűncselekménynek mi­nősítette Pittsburgh vezetése azt a támadást, amelyet egy 46 éves férfi követett el szombaton a város egyik zsinagógájában. Az amerikai elnök közölte, valószínűleg antiszemita indíttatású támadás történt.

Pittsburgh 20181028
Lezárják a pittsburghi mészárlás helyszínét. A támadó egyedül követte el tettét (Fotó: AFP - Brendan Smialowski)

Lövöldözés volt szombaton az egyesült államokbeli Pittsburgh egyik zsinagógájában. A legfrissebb információk szerint a támadásban tizenegy ember meghalt, hatan megsérültek. A Reuters hírügynökség úgy tudja, a sérültek közül négy rendőr. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indított vizsgálatot.

A helyi média szerint a fegyveres egy AR–15-ös gépkarabéllyal és három kézifegyverrel lépett a zsinagógába, ahol azt kiáltotta: „Minden zsidónak meg kell halnia!” A gyanúsított később megadta magát, őt lőtt sebekkel kórházba vitték. Az FBI szerint a 46 éves feltételezett elkövető, Robert Gregory Bowers egyedül cselekedett, amikor egy csecsemő névadó ünnepségén tüzet nyitott az Élet Fája zsinagógában. Bob Jones, az FBI pittsburghi irodájának igazgatója közölte, a férfi nem volt ismert a rendvédelmi hatóságok előtt. Jeff Sessions főügyész, igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a többi között gyűlölet-bűncselekmény elkövetése miatt emelnek vádat Bowers ellen, aki halálbüntetést is kaphat.

A Gab.com közösségi portál közölte, hogy a férfinak felhasználói fiók­ja volt honlapjukon, amely szélsőjobboldali aktivisták és fajvédők körében népszerű. Bowers korábban számos uszító hangvételű, antiszemita bejegyzést posztolt az oldalon.

A Pittsburgh közbiztonságáért felelős Wendell Hissirch gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a lövöldözést. Donald Trump amerikai elnök szombaton újságíróknak azt mondta, határozottan úgy tűnik, hogy a támadó antiszemita indíttatásból követte el a bűncselekményt. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban nincs helye az anti­szemitizmusnak. Trump kegyetlen tömeggyilkosságnak nevezte a történteket, és azt mondta, szigorítani kell a fegyvertartással kapcsolatos törvényeket úgy, hogy azokra, akik ilyen tetteket követnek el, halálbüntetést lehessen kiszabni. Szerinte a lövöldözéshez nincs köze a fegyvervásárlásra vonatkozó szabályozásokhoz, és ha lett volna biztonsági őr a zsinagógában, nem lettek volna ilyen végzetes következmények.

Izrael aggodalmának adott hangot a történtek után. Benjamin Netanjahu kormányfő a Twitteren együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az Egyesült Államoknak, „borzalmas antiszemita erőszakcselekménynek” nevezve a történteket. A Zsidó Világkongresszust vezető Ronald Lauder „förtelmes terrorcselekménynek” nevezte a lövöldözést. A támadást Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő, Recep Tayyip Erdogan török elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár is elítélte.

Áder János államfő is részvétét fejezte ki a lövöldözés miatt. Donald Trumpnak címzett üzenetében azt írta: mély szomorúsággal értesült a zsinagógában történt értelmetlen erőszakcselekményről, amely oly sok ártatlan amerikai állampolgár életét követelte.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tegnap este gyászmegemlékezést tartott a merénylet áldozatainak emlékére, és kifejezte együttérzését az áldozatokkal. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szintén részvétét fejezte ki.


Mossa kezeit csőbombaügyben Trump

Az amerikai elnök szerint nem hibáztatható azért, hogy a csőbombák ügyé­ben őrizetbe vett gyanúsítottja a híve. Donald Trump pénteken a Fehér Házban újságíróknak elmondta, hogy a feltételezett elkövető cselekedeteiért nem terheli felelősség. Trump egyúttal ismét heves verbális támadásokat intézett ellenzéki demokrata párti személyiségek és a média ellen. Az amerikai demokrata párti politikusoknak, és a Trumpot bírálóknak küldött tizennégy csőbomba ügyében az amerikai szövetségi hatóságok pénteken őrizetbe vették az 56 éves Cesar Sayocot a floridai Plantationban. A hatósági nyilvántartások szerint Sa­yoc regisztrált republikánus párti szavazó, aki a közösségi médiában számos uszító hangvételű bejegyzést tett Trump politikai ellenfeleivel szemben.