Ajánló

Antiszemita kártya, a „bevett gyakorlat”

Egy izraeli hírügynökségnek adott nyilatkozatában Olti Ferenc, a Mazsihisz volt elnökségi tagja kijelenti, nem helyes zsidóellenes akcióként beállítani a kormány Soros-kampányát

Egykori elnöke is nekiment a Mazsihisznek a JTA zsidó hírügynökség térségünkkel, illetve az antiszemitizmusváddal való visszaélésekkel foglalkozó anyagában.

Bevett gyakorlat zsidó szervezetek részéről az antiszemitizmus vádjának felvetése akkor, amikor nyomás nehezedik rájuk amiatt, hogy elszámoljanak gazdasági jellegű ügyeikről – fogalmazta meg egy izraeli–lengyel tényfeltáró újságíró a JTA zsidó hírügynökségnek adott nyilatkozatában. A több izraeli lap által átvett, a Neokohn.hu hazai hírportál által ismertetett anyagban Nissan Tzur, akit már többször vádoltak antiszemitizmussal nemzetközi szervezetek, amiért beszámolt a Lengyelországban működő zsidó intézmények kárpótlási pénzekkel kapcsolatos ügyeiről, arról beszélt, hogy az antiszemita kártya használata gazdasági visszaélésekkel kapcsolatos ügyekben a mai napig hatásos eszköz Kelet-Európában. Azt gondolom, hogy ez nem maradhat így sokáig, mert mégiscsak az érintett intézmények hitelességét rombolja – vetítette előre Tzur, aki holokauszt-túlélők gyermeke, így az ellene felhozott antiszemitavádakat különösen nevetségesnek tartja.

A cikk magyar vonatkozású részében a Mazsihiszről is szó esik. Ismeretes, a Heisler András vezette szervezet legutóbb a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga kissé megcsúszó felújítása miatt volt kénytelen magyarázkodni, különösen miután kiderült, a rekonstrukcióra szánt összegből mintegy százhúszmillió forintot csalók szereztek meg. Ezért a hitközségi szövetségnél két munkatársat is kirúgtak. Előzőleg pedig a Figyelő cikkezett a beruházásról, ám a címlap Heislerék szerint a náci időket idézte, emiatt vele együtt több zsidó szervezet is tiltakozott. Csakhogy ezúttal két, a Mazsihiszhez kapcsolódó szereplő is azt mondta a JTA-nak, hogy szerintük az ábrázolás nem volt antiszemita, csupán az ügy kapcsán felvetődő felelősség kérdésének adott nyomatékot. „Nem volt valami szép a Figyelő címlapja, de antiszemita sem. Néha hatékony a Mazsihisznek a kifelé mutogatás, azt mondani, hogy a támadás antiszemita volt, de az esetek többségében egyáltalán nem erről van szó” – fogalmazott Olti Ferenc, korábbi elnökségi tag. Feldmájer Péter, a Mazsihisz egykori elnöke pedig azt vetette fel, hogy a vádak csak a szervezet korruptságát erősítik. Heisler András, aki kifogásolta, hogy a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség nem csatlakozott a Figyelő-címlap elleni tiltakozáshoz, később arról beszélt, a kicsalt összeget a Mazsihisz a saját tartalékaiból kiegyenlítette, így a zsinagóga felújítása a tervek szerint halad tovább.

A cikkben szóba kerül a magyar kormány Soros-kampánya is. Ezzel kapcsolatban Olti, akárcsak a korábban a témában lapunknak is többször nyilatkozó Köves Slomó vagy a Tett és Védelem Alapítvány, úgy nyilatkozott, azt nem helyes zsidóellenes akcióként beállítani. Ahogy azt például – némi túlzással – a Mazsihisz tette. Köves az izraeli hírügynökségnek is megerősítette: nem tartja antiszemita támadásnak a kihelyezett plakátokat.

A Mazsihsiz egyébként mindeközben készül a májusi tisztújításra, információink szerint Heisler a Budapesti Zsidó Hitközséget vezető Ács Tamás személyében komoly kihívóra számíthat. w

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom