Ajánló

Amerikai–orosz csata a női fináléban

Tenisz. Andy Murray negyedik döntőjében győzni szeretne Melbourne-ben

Az amerikai Serena Williams és az orosz Marija Sarapova megerőltetés nélkül jutott a döntőbe az Australian Openen. A férfi elődöntőben a brit Andy Murray legyőzte a cseh Tomás Berdychet, így a negyedik melbourne-i fináléjára készülhet, az eddigieket mind elveszítette.

 A női egyesben bejött a papírforma, hiszen az első két kiemelt, az amerikai Serena Williams és az orosz Marija Sarapova játszhatja a finálét. Az amerikai elődöntő a generációk nagy csatáját ígérte, de a 33 éves Serena Williams a szoros első játszma után kiütötte a nálánál tizennégy évvel fiatalabb honfitársát, Madison Keyst.

A torokgyulladással küzdő világranglista-vezető így 21. Grand Slam döntőjére készülhet, amelyből eddig tizenhatot megnyert. Ellenfele Marija Sarapova lesz, aki nagyon magabiztos játékkal, 6:3, 6:2-re legyőzte honfitársát, Makarovát. A döntő esélyese Williams, aki tizenegy éve nem kapott ki Sarapovától.

„Örültem, hogy egy fiatal honfitársam ellen játszhattam, aki nagyon tehetséges, nemsokára megnyerheti ezt a tornát. A döntőbeli ellenfelem, Sarapova ellen ugyan jó a mérlegem, de ez egy új meccs lesz, és Marija nagy harcos” – nyilatkozta S. Williams. Az orosz játékos a legutóbbi tizenöt mérkőzésén veszített Serena Williams ellen, most ezt a negatív sorozatot szeretné megszakítani: „Nem érdekelnek a statisztikák, a lényeg, hogy kiharcoltam a döntőbe jutást. Mindent megteszek, hogy nyerjek, persze nagyon nehéz lesz.”

A negyeddöntőben Rafael Nadalt búcsúztató cseh Tomás Berdych a brit Andy Murray ellen is jól kezdett az elődöntőben, a rövidítésben 8–6-ra nyert. A brit ezután taktikát váltott, és a 6:0-s második szett után a harmadik játszmát is megnyerte. A negyedik szettben, 5:5-nél Berdych elveszítette az adogatását, s ezt Murray kihasználta. A 27 éves skót negyedszer játszhat finálét Melbourne-ben, ahol még egyszer sem tudott nyerni. „Kicsit óvatosan kezdtem, de a második szettben sikerült váltanom - magyarázta Murray. - Ha így játszom majd a döntőben is, akkor végre sikerülhet nagy álmom.”

Szép magyar siker született a junio­rok mezőnyében, ahol a női egyes negyeddöntőjében Gálfi Dalma 6:1, 7:6-ra legyőzte a spanyol Aliona Bolsova Zadoinovnát. A fináléba jutásért a brit Katie Swan lesz az ellenfele, aki az első kiemeltet is búcsúztatta.