Ajánló

Alkalmazkodni kell a megváltozott technológiákhoz

A következő évek Európájában az állások legnagyobb részéhez magasan képzett munkaerőre és a legfrissebb ismeretek elsajátítására van szükség, ebben segít a mintarendszer

Komplex tudás és előkelő hely a munkaerőpiacon. Ebben segít a diákoknak a Festo Didactic Ipar 4.0 oktatási mintarendszer, amelyet tegnap a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában adtak át.

György László 20190208
György László: Nyolcszázezerrel több ember dolgozik 2010 óta a gazdaságban (Fotó: Bodnár Patrícia)

A rohamos technológiai fejlődés következtében a vállalatok munkaerővel szemben támasztott igényei is kiszélesedtek, elmélyültek. A munkavállalóknak összetettebb feladatokat kell ellátniuk, kiberfizikai rendszereket kell tervezniük, működtetniük és karbantartaniuk. A magyar szakképzésben ezt a mintarendszert először a mi iskolánk fogja alkalmazni – mondta az átadóünnepségen Molnárné Rénes Éva, a BMSZC főigazgatója. Hozzátette, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően a tudás fogalma mára teljesen megváltozott, ezért a 2020-as évek Európájában az állások többségéhez magasan képzett munkaerőre és fejlett technológiai ismeretekre lesz szükség.

Ezzel a mintarendszerrel olyan fontos ipar 4.0 témákat is tudnak oktatni, mint a MES-rendszer, adatgyűjtés és -követés, webszolgáltatások, RFID,TIA PORTAL-technológia, hálózati konfiguráció és PLC-programozás. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára köszöntőjében kifejtette, hogy különös tisztelet és köszönet illeti azokat, akik felkészülnek a jövőre. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhető, hogy a magyar munkavállalók jó eredménnyel veszik a változásokat, ezt pedig jól mutatja, hogy az idén nyolcszázezerrel többen dolgoznak a magyar gazdaságban, mint 2010-ben. A fejlett nyugati világgal való összehasonlításban a termelékenységbeli lemaradásunk kisebb, mint a bérekben mutatkozó lemaradás. Ahhoz, hogy ez a folyamat fenntartható legyen, minden feltételt meg kell teremteni, és nem elég csak a bérek növeléséért küzdeni.

Az átadón részt vett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki beszédében hangsúlyozta, a szakképzési centrum legfontosabb feladata, hogy megtanítsa a fiatalokat egy olyan élet kialakítására, amely a lehetőségekre épül, és ki tudnak benne teljesedni. A mintarendszert kidolgozó Festo Kft. ügyvezető igazgatója, Szövényi-Lux Márton elmondta, a német tulajdonú cég az automatizálás területén mára nagyhatalommá vált, és már 1965 óta foglalkozik a korszerű technika oktatásával.


Fontos képzések az intézményben

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumnak tizenkettő, nagy tradíciókkal rendelkező intézménye van. Az intézmények nagy része a villamosipari és elektronikai, valamint az informatikai ágazathoz köthető. Ezen ágazatokon kívül megtalálhatók még a távközlés, gépészet, környezetvédelem-vízgazdálkodás, vegyipar, vegyész, oktatás és rendészet ágazat is. A centrum a nappali rendszerű szakképzés mellett fontos feladatának tartja az ingyenesen megszerezhető második szakmák képzését iskolarendszerű felnőttoktatás keretei között. Szintén kiemelt feladat az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben való hatékony részvétel a speciális szakmai követelményeknek megfelelően. (DV)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom